FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB/SPLIT - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač odbacio je danas tvrdnje čelnika Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) da vlada i premijerka Jadranka Kosor ne ispunjavaju obećanja radnicima Brodosplita i ne rade u interesu hrvatske brodogradnje. Sve što smo dosad učinili, radili smo u interesu brodogradilišta, radnika i očuvanja proizvodnje i radnih mjesta, kako bi uspješno završili pregovore o privatizaciji, rekao je Popijač u izjavi novinarima. Što se tiče ugovaranja novih brodova za Brodosplit, Popijač je istaknuo kako u tom procesu svatko treba odigrati svoju ulogu, pa tako i uprava brodogradilišta. Ne mogu predsjednica vlade i ministar gospodarstva hodati po svijetu i tražiti narudžbe za brodove, ustvrdio je Popijač. Također je izrazio optimizam da će se novi ugovori o izgranji brodova u splitskom brodogoradilištu potpisati prije završetka procesa privatizacije. Vlada očekuje da će i ostala brodogradilišta uskoro dobiti pozitivne ocjene Europske komisije za programe restrukturiranja, tako da se proces privatizacije hrvatskih brodogradilišta približava svome kraju, rekao je Popijač. Čelnici SMH-a su na konferenciji za novinare u Splitu upozorili kako je dva mjeseca nakon što je Europska komisija ukinula zabranu ugovaranja poslova splitskom brodogradilištu ono dovedeno na rub stečaja, jer se ne ugovara izgradnja novih brodova za što su prozvali vladu. "Naše je mišljenje da odgovornost najviše snosi vlada koja je postavila i Upravu i Nadzorni odbor koji su brodogradilište ostavili bez posla", ustvrdio je. Franić je kazao da su tri sindikalne podružnice Brodosplita poslale pismo premijerki Kosor i zatražili hitan sastanak kako bi razmotrili stanje u splitskom brodogradilištu.

KOPRIVNICA - Predstavnici kineske Fufeng grupe, koji od jučer borave u Koprivnici, čini se ozbiljno su zainteresirani za otvaranje proizvodnih pogona za proizvodnju glutaminata u Koprivničko-križevačkoj županiji, saznaje se nakon današnjeg sastanka u Županiji. Iz ureda župana Darka Korena saznaje se kako su se gosti iz Kine interesirali za cijene energenata, komunalnih naknada i doprinosa, a doznaje se i kako će u skorom razdoblju zajedno sa stručnjacima Podravke pripremiti sve potrebno za izradu projektnog zadatka. Predstavnici tvrtke Fufeng, kaže glasnogovornik Županije Vladimir Šadek, prezentirali su svoje poslovanje i projekt koji namjeravaju provesti na ovom području. Fufeng grupa, jedan od najvećih svjetskih proizvođača glutaminata, zainteresirana je za gradnju proizvodnog kapaciteta u kojem bi proizvodili 60.000 tona sirovine godišnje. Vrijednost investicije bila bi 100 milijuna dolara, što bi otvorilo 600 do 800 novih radnih mjesta. Kao sirovinu za svoju proizvodnju trebali bi između ostalog oko 150.000 tona kukuruza godišnje. Gostima iz Kine izloženi su podaci o kadrovskim potencijalima ovog područja, snabdijevanju vodom i energentima, biološkom pročistaču u Koprivnici, kao i poduzetničkim zonama na području koprivničke Podravine i uvjetima investiranja.

ZAGREB - U Hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvom tromjesečju ove godine prekinut je trend rasta izvoza i pada uvoza na godišnjoj razini, nakon dužeg vremena izvoz je u padu, a uvoz raste, dok je pokrivenost uvoza izvozom smanjena sa 59,6 posto na 56,8 posto. Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 14,2 milijarde kuna, što je 2,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz bio 25 milijardi kuna ili 2,8 posto veći, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 10,8 milijardi kuna, što je 10,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,9 milijardi eura, što je za 4,1 posto manja vrijednost nego u prva tri prošlogodišnja mjeseca. Uvoz je istodobno povećan za 1,2 posto i iznosio je 3,4 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvom tromjesečju ove godine tako je povećan za 9 posto i iznosio je 1,4 milijarde eura.

PULA - Koordinacija udruga profesionalnih ribara, u kojoj su ribarske udruge "Naše more" iz Kaštela, "Mare croaticum" iz Umaga i "Istarski ribar" iz Pule, u današnjem priopćenju ocjenjuje da će ribarska luka u Komiži, ako se ikada napravi, biti poznata kao najveći ribarski Obrovac u povijesti ovih prostora. Koordinacija smatra kako se gradnja ribarske luku državnim novcem u Komiži može nazvati ili "suludim projektom" ili "namjernom pronevjerom novca poreznih obveznika". "Prema svim stručnim pokazateljima Komiža je vjerovatno zadnje mjesto na Jadranu gdje bi se ribarska luka mogla graditi", poručuju iz Koordinacije i dodaju kako je svima poznato kako pri izboru lokacije ribarske luke obavezno trebaju biti zadovoljeni neki zahtjevi kao što su dobra cestovna ili željeznička infrastruktura radi povezanosti s velikim potrošačkim centrima. Stoga smatraju nepojmljivim da je nekome palo na pamet da tamo državnim novcem gradi ribarsku luku sa svim predviđenim sadržajima. "Kada se uzmu u obzir neke druge činjenice onda je jasno zašto se tamo troše državni novci. Prije svega zato što je državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić upravo iz Komiže", misle u Koordinaciji.

ZAGREB - Naftna kompanija Ina je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila najbolji rezultat u zadnjih nekoliko godina, ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Ine napominjući i da treba biti oprezan s obzirom na moguće rizike. "Ina je na dobrom putu. Poboljšani su rezultati vrlo važni i hvatamo korak s najboljima u branši", kazao je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott. Ina Grupa je u prvom tromjesečju povećala neto prihode od prodaje za 23,2 posto, na 6,94 milijarde kuna, a neto dobit iznosila je 1,053 milijarde kuna, dok je u isto vrijeme lani gubitak iznosio 131 milijun kuna. Sada smo u financijski znatno boljoj formi, rekao je Aldott koji vjeruje da će se smanjiti i neto dugovanje Ine. Neto dug Ine krajem ožujka iznosio je 11,1 milijardu kuna i u odnosu na kraj 2010. povećan je za oko 1,1 milijardu kuna. Povećanje objašnjavaju tečajnim kretanjima i promjenama u radnom kapitalu prvenstveno zbog smanjenih obveza i veće vrijednosti zaliha zbog zajedničkog efekta većih cijena i većih količina zaliha. U ovoj godini Ina planira ulaganja od ukupno 2,5 milijardi kuna. U Rijeci je završena prva faza modernizacije, a ulazak u drugu fazu je, kažu u Ini, "ulaznica za prvu ligu". U rafineriji Sisak završetak prve faze očekuje se u svibnju, a onda će se "revidirati naša pozicija", "definirati obuhvat, opseg i dubinu daljnje modernizacije". U Ini su na upite o MOL-ovoj kupnji dionica Ine od privatnih investitora, odgovorili tek da je to pitanje za dioničare, ne menadžment Ine.

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit nakon oporezivanja u iznosu od 36,2 milijuna kuna, što je 3,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavili su danas iz HPB-a. Uz rast dobiti, i imovina banke, zahvaljujući oživljavanju aktivnosti na financijskim tržištima, kao i pozitivnim trendovima u kreditiranju, nastavila je rasti. Imovina Hrvatske poštanske banke na kraju ožujka iznosi 15 milijarda kuna i veća je za 1,7 posto ili 251,6 milijuna kuna u odnosu na kraj 2010. godine. Primljeni depoziti su i u prvom tromjesečju ove godine nastavili s rastom te su na kraju razdoblja iznosili 10,6 milijardi kuna, što je porast od 3 posto ili 299 milijuna kuna u odnosu na kraj prethodne godine.

ZAGREB - Mliječna industrija Dukat u prvom je tromjesečju ove godine povećala prihode, ali su još brže rasli rashodi, a neto dobit je smanjena za 35,1 posto, na 19,9 milijuna kuna, pokazuju podaci iz tromjesečnog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Dukat grupe u prva su tri mjeseca ove godine iznosili 550,4 milijuna kuna i porasli su u odnosu na isto razdoblje lani za 1,8 posto, dok su ukupni rashodi rasli za 4,3 posto, na 526,7 milijuna kuna. Poslovanje u prvom kvartalu ove godine obilježio je nastavak nepovoljnih tržišnih uvjeta i negativnih trendova iz prethodne godine. Pad kupovne moći potrošača i promjene potrošačkih navika s izravnim, negativnim utjecajem na strukturu prodaje i prodajne rezultate, smanjenje proizvođačih cijena te rast otkupnih cijena svježeg sirovog mlijeka, ključni su čimbenici koji su obilježili poslovanje u prvom kvartalu 2011. godine, navode iz Dukata.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 27,3 milijuna kuna, a u fokusu investitora su dionice HT-a kojima je danas ostvareno više od 17,8 milijuna kuna prometa. Pod utjecajem pada cijene dionice HT-a za 1,71 posto, na 276,03 kune, dionički su indeksi imali različit smjer. Naime, Crobex, u čijem je sastavu 25 dionica, trgovanje je završio s blagim rastom, za 0,19 posto, na 2.233,97 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10, u kojem je deset dionica i u kojem HT ima veću težinu, u minusu za 0,21 posto, na 1.246,29 bodova. Među milijunaše danas su se još uvrstile samo dionice Petrokemije sa nešto više od tri milijuna kuna i Atlantic grupe sa 1,8 milijuna kuna. Cijena dionice kutinske Petrokemije porasla je za 4,58 posto, na 160 kuna, a pod utjecajem dobrih tromjesečnih rezultata. Cijena dionice Atlantic grupe porasla je za 1,35 posto, na 750 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas, zadnjeg radnog dana u ovome tjednu, bilježimo rast ukupno prijavljene potražnje za čak 82 posto. Pritom je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 101,7 milijuna kuna, ili oko 82 posto više no dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 291,7 milijuna ili tek 2 posto više no što je to bilo jućer. Najviše je danas, 43,7 milijuna kuna, plasirano putem prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana 0,34 na 0,35 posto. Ukupan promet dosegao je danas 71,7 milijuna kuna, a pritom je 30 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog iskorištenih kreditnih limita. Prosječna je kamatna stopa smanjena s 1,09 na 0,81 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙