FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica porasle treći dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 29. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, na Wall Streetu su i u četvrtak, treći dan zaredom, cijene dionica porasle, premda makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks ojačao je 72 boda, ili 0,57 posto, na 12.763 boda, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 1.360 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 2.872 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ulagače je pokolebao podatak o usporavanju rasta američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju na 1,8 posto, jer su visoke cijene nafte oslabile potrošnju, a loše vremenske prilike usporile građevinske projekte.

Analitičari su očekivali rast od 2 posto, nakon što je u posljednjem lanjskom kvartalu gospodarstvo ojačalo 3,1 posto.

Uz to, prošloga je tjedna neočekivano porastao broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima, što pokazuje da se američko tržište rada sporo oporavlja.

No, 'gorki okus' zbog slabih makroekonomskih podataka isprali su dobri kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Cijena dionice Sprint Nextela skočila je gotovo 7 posto, nakon što je ta telekomunikacijska kompanija izvijestila o znatno većem rastu broja pretplatnika nego što se očekivalo.

Veću dobit nego što su analitičari očekivali ostvario je u prvom tromjesečju i Procter & Gamble. Premda je taj proizvođač robe za široku potrošnju smanjio procjene za ovu godinu zbog rasta cijena sirovina, cijena njegove dionice porasla je 1 posto.

Dionica Viacoma, vlasnika MTV-a i Paramount Picturesa, poskupila je, pak, 3,6 posto jer je dobit kompanije u proteklom tromjesečju bila 53 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju.

No, cijena dionice Exxon Mobila oslabila je 0,5 posto, premda je taj naftni div u prvom kvartalu ostvario najveću dobit od 2008. godine - 10,6 milijardi dolara. Cijena dionice pala je, objašnjavaju analitičari, zbog toga jer su očekivanja ulagača bila velika, s obzirom na snažan rast cijena nafte.

Bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate ostvarile su i osiguravajuće kuće Allstate i Aflac, pa je KBW indeks sektora osiguranja ojačao 2 posto.

No, nisu sve kompanije oduševile poslovnim rezultatima. Unatoč većem rastu dobiti nego što se očekivalo, dionica Microsofta pojeftinila je 2 posto jer već drugi kvartal zaredom padaju prihodi od prodaje Windows operacijskog sustava.

Još je više, čak 10 posto, potonula cijena dionice Research in Motiona, nakon što je taj proizvođač BlackBerrya smanjio procjene dobiti u tekućem tromjesečju.

Obujam trgovanja ponovno je bio ispod prosjeka, što pokazuje da su ulagači oprezni. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,7 milijardi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 6.069 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,95 posto, na 7.475 bodova, a pariški CAC 0,91 posto, na 4.104 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙