FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) -

Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) danas je naložila Zagrebačkoj burzi da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do kraja trgovinskog dana 6. svibnja, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi. U obrazloženju rješenja HANFA navodi da je već ranije u postupku nadzora utvrdila značajno trgovanje dionicom Ine od strane inozemnih investitora, te je od nadležnih stranih regulatora i od investitora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala. HANFA podsjeća da je, s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima, utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora 31. ožujka, zatražila od mađarskog MOL-a podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru sa drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine. MOL je takav zahtjev primio 4. travnja, međutim do sada se na njega nije očitovao. S obzirom na to, HANFA je ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Ine potrebna u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala.

ZAGREB - MOL je izvan trajanja svoje ponude kupio od privatnih investitora dionice Ine, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima, a vezano uz svoje vlasništvo u Ini, MOL još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi, priopćeno je danas iz mađarske kompanije. "Izvan trajanja ponude nema nikakavog dogovora, službenog ili neslužbenog, propisa ili zakona koji bi ograničio MOL-u kupnju dodatnih dionica Ine. Naime, bilo je privatnih investitora koji su ponudili svoje dionice MOL-u što smo prihvatili i kupili, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima. Bilo koja MOL-ova kupnja Ininih dionica se isključivo temelji na predanosti Ini i Hrvatskoj, te nema nikakve veze s promjenom prava i obaveza strateških partnera vezano za Inu", ističu iz MOL-a. Napominjući kako je "u hrvatskim medijima u posljednje vrijeme bilo mnogo netočnih interpretacija i članaka o kupovanju Ininih dionica gdje se MOL suočio s nizom nepravednih napada, a koji su prouzročili štetu ugledu kompanije", MOL Grupa u priopćenju razjašnjava svoje stajalište. Pritom ističu kako MOL oduvijek vjeruje u potencijal Ine te u snažnom savezu s Republikom Hrvatskom želi pretvoriti Inu u regionalnog prvaka.

KOPRIVNICA - Predstavnici kompanije Fufeng iz Kine, jednog od najvećih svjetskih proizvođača glutaminata, borave danas u Koprivnici, gdje ih je ugostilo rukovodstvo Podravke. Predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković rekao je da su predstavnici Fufenga došli kako bi ispitali mogućnosti investiranja u Hrvatskoj, jer žele u Europi otvoriti svoj prvi proizvodni pogon. Na jednosatnoj prezentaciji upoznali smo goste s Podravkom, nakon čega su obišli pogone. U popodnevnim satima održat ćemo operativni sastanak, a tijekom sutrašnjeg dana zajedno ćemo se sastati s potpredsjednikom Vlade za investicije Domagojem Miloševićem, kazao Vitković. Kompanija Fufeng drži približno 25 posto svjetske proizvodnje glutaminata, jednog od sastojka Vegete, pa nije čudno što je Podravka zainteresirana za suradnju s ovom kompanijom. Želja je Podravke, kako se doznaje, da kineski investitori u suradnji s koprivničkom tvrtkom otvore proizvodne pogone na području Koprivnice.

ZAGREB - Hrvatska za LNG terminal na otoku Krku, uz projekt konzorcija Adria LNG, ima još dvije mogućnosti - plutajući LNG terminal koji je manjeg kapaciteta i bio bi dovoljan za potrebe Hrvatske, ali ne i regije, te kopnenog LNG terminala koji bi bio većeg kapaciteta i za kojeg su bitne potrebe regije, izjavio je danas ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Darko Horvat. Kako je projekt međunarodnog konzorcija Adria LNG trenutno na čekanju, odnosno nema jasnog interesa za skoru izgradnju LNG terminala kod Omišlja na otoku Krku, već ponavljaju da će odluku o gradnji donijeti do 2014. godine, radi se i na alternativama, kazao je Horvat na susretu s novinarima. Napominje i kako Europska komisija razmatra novi energetski koridor sjever-jug, u te je razgovore uključena i Hrvatska, a u plinskom biznisu to znači povezivanje dvije LNG lokacije, u Poljskoj i u Hrvatskoj. Za odluku o konceptu LNG terminala s kojim bi se išlo u realizaciju ključan je interes zemalja regije, kaže Horvat i dodaje da je Plinacro već poslao pismo zemljama regije kako bi one iskazale svoj interes te da su već stigli odgovori nekih zemalja (Mađarske i Slovačke) koje su za njega pokazale interes.

ZAGREB - Hrvatske sindikalne središnjice neće za ovogodišnji 1. svibanj - Međunarodni praznik rada organizirati prosvjednu povorku od Trga bana Jelačića do maksimirskog parka, kao što to inače tradicionalno rade, zato da taj prosvjed ne bi koristile stranke u predizbornoj kampanji, kao i da sindikati ne bi narušili uspješan socijalni dijalog s Vladom i poslodavcima. Ne želimo da naša povorka bude korištena u političke svrhe, budući da je ovo predizborna godina, rekao je danas novinarima koordinator pet sindikalnih središnjica Damir Jakuš. Osim toga, dodao je, u posljednje smo vrijeme u socijalnom dijalogu postigli dosta velike uspjehe jer su Vlada i poslodavci prihvatili neke za sindikate važne prijedloge. Podsjetio je kako su socijalni partneri na Gospodarsko-socijalnom vijeću dogovorili model kojim će se riješiti problem neisplate plaća, te da se neisplata plaća ubuduće tretira kao kazneno djelo. Također je dogovoreno osnivanje posebnih radnih sudova i provedena reforma GSV-a. Sindikati udruženi u središnjice organizirat će proslavu 1. svibnja na već uobičajenim mjestima diljem Hrvatske, od kojih će neke proslave biti u prosvjednom tonu.

ZAGREB - T-Hrvatski telekom za prva tri mjeseca ove godine ostvario je neto dobit od 351 milijun kuna, što je smanjenje za 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema jutros objavljenim nerevidiranim rezultatima poslovanja, prihodi T-HT-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosili su 1,89 milijardi kuna ili 2,5 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Pritom se napominje kako recesija i posebni porezi i dalje utječu na poslovanje. Istodobno su snažan rast broja pretplatnika u pokretnoj mreži, ADSL-a i IPTV-a čvrsta platforma za oporavak. Doprinos Combisa iznosio je 68 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2011., a prihodi su manji za 6 posto ako se isključi doprinos Combisa. Grupa T-HT, po podacima sa kraja ožujka ove godine, ima 1,4 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, tri milijuna pretplatnika u pokretnoj mreži i 642.000 širokopojasnih priključaka te pruža IPTV usluge za više od 317.000 korisnika. Predsjednik Uprave i glavni direktor T- Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić ističe kako su unatoč nepovoljnom okruženju u kojem posluju, zadržali vodeći položaj u svim segmentima i dodatno povećali bazu pretplatnika u pokretnoj telefoniji. Dodaje kako će postojeće regulatorno okruženje i trošarina koja je nametnuta sektoru telekomunikacija i dalje kočiti njihova ulaganja u modernu komunikacijsku infrastrukturu koja bi pozitivno utjecala na razvoj hrvatskog gospodarstva.

ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ostvario je u prvom ovogodišnjem tromjesečju rast prihoda od prodaje za 2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit pala za 5 posto, priopćeno je danas iz te kompanije. U proteklom tromjesečju prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle iznosili su 307,6 milijuna kuna, dok je neto dobit iznosila 31,9 milijuna kuna. Knjižene narudžbe iznosile su 256,3 milijuna kuna i bile su 31 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. "Smanjenje knjiženih narudžbi prvenstveno se može pripisati smanjenju narudžbi na našim izvoznim tržištima u iznosu od 130 milijuna kuna. To je posljedica odlaganja novih poslova u prvom tromjesečju 2011. na tržištima kao što je Bosna i Hercegovina sukladno trenutnoj političkoj klimi, ali i činjenici da su narudžbe u istom razdoblju 2010. uključivale ugovor s bjeloruskim operatorom Beltelekomom u iznosu od značajnih 65 milijuna kuna. Porast ukupnih prihoda od prodaje rezultat je porasta prihoda na tržištima u regiji od 39 posto i porasta prihoda na Ericssonovu tržištu od 12 posto, koje sada čini 38 posto ukupnih prihoda od prodaje", kaže predsjednice Uprave te kompanije Gordane Kovačević.

ZAGREB - Atlantic Grupa izvijestila je danas da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovala s neto gubitkom od 10,97 milijuna kuna, zbog povećanja financijskih rashoda akvizicijom Droge Kolinske te uobičajeno nepovoljnijeg sezonskog utjecaja u prva tri mjeseca. U prvom tromjesečju Atlantic grupa je ostvarila ukupan prihod od prodaje u iznosu od 976,2 milijuna kuna, što je porast od 93,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) veća je 116,1 posto, dok neto gubitak iznosi 11 milijuna kuna uslijed linearnog utjecaja financijskih rashoda koji su povećani akvizicijom Droge Kolinske i uobičajeno nepovoljnijeg sezonskog utjecaja na poslovanje u prvom kvartalu, navodi se u priopćenju. U istom lanjskom tromjesečju Atlantic grupa poslovala je s 55,4 milijuna kuna dobiti. Uz doprinos prihoda od prodaje ostvarenih od strane Droga Kolinske, ukupnom rastu prodaje Atlantic Grupe najviše su pridonijele divizija Sportska i aktivna prehrana, koja bilježi najsnažniji rast prihoda od prodaje od 26,2 posto te divizija Pharma s rastom od 14,7 posto.

ZAGREB - Zagrebačka banka objavila je danas da će sniziti kamatne stope za 0,25 postotnih bodova za sve stambene kredite u otplati, a nove kamatne stope primijenit će se za obračunsko razdoblje od 1. srpnja 2011. Novom promjenom kamatne stope na stambene kredite u otplati vezane uz euro vratit će se na razinu s početka 2008., odnosno na razdoblje prije svjetske financijske krize, dok će za kredite vezane uz švicarski franak biti na još nižoj razini, navode iz ZABA-e. S ukupnim portfeljem većim od 18 milijardi kuna Zagrebačka banka financirala je svaki treći stambeni kredit u Hrvatskoj. Do kraja prošle godine plasirala je više od 1,6 milijarde kuna stambenih kredita, što je 30 posto više nego prethodne godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas su u fokusu investitora poslovni rezultati domaćih kompanija za prvo tromjesečje, pri čemu najviše HT-a, koji je izvijestio o nižim prihodima i dobiti. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,29 posto, na 2.231 bodu, a Crobex10 0,52 posto na 1.249 bodova. Promet je dosegnuo oko 20 milijuna kuna, i bio je otprilike dvostruko više nego jučer u to doba. Najviše se trguje dionicom HT-a, kojom je oko podneva bilo ostvareno gotovo 16 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 2,92 posto, na 278,52 kune. Po likvidnosti slijedi dionica Ericsson Nikola Tesla, kojom je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je u blagom plusu, za 0,27 posto, na 1.630 kuna. Nešto veći pad cijene među najlikvidnijim izdanjima bilježi dionica Atlantic grupe. Spustila se 2 posto, na 745 kuna, uz promet od 580.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na prethodnu tečajnicu blago ojačala prema euru, a osjetnije prema američkom dolaru i švicarskom franku, a i prema britanskoj funti. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,347415 kuna, što je za 0,07 posto niži tečaj nego na jučerašnjoj tečajnici. Istodobno je kuna ojačala prema dolaru za 1,24 posto i za 1,01 posto prema franku, dok je prema funti dobila na vrijednosti za 0,63 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a spustio se ispod razine od pet kuna i iznosi 4,951756 kuna. Srednji tečaj franka iznosi pak 5,672365 kuna, a funte 8,253668 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙