FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Popis stanovništva, kućanstava i stanova u završnoj je fazi te će se u skladu s planom završiti danas u 22 sata, do kada će raditi popisni centri, izvijestio je Državni zavod za statistiku (DZS). Nakon što danas u 22 sata istekne utvrđeni rok za popis stanovništva, popisivači više neće izlaziti na teren, no iznimno, ako pojedine osobe zbog bilo kojeg razloga ne budu ni danas popisane, ostavlja im se mogućnost popisivanja u popisnim centrima u petak i subotu (29. i 30. travnja) od 8 do 18 sati. Radi ocjene stupnja pouzdanosti prikupljenih podataka, od 2. do 10. svibnja provest će se kontrolni popis na 300, od ukupno 27.665 popisnih krugova. Kontrolni popis na 1,46 posto ukupnog broja kućanstava u Republici Hrvatskoj provest će kontrolori koji će mjeriti i ocijeniti obuhvatnost i kvalitetu posla koji su obavili popisivači. Prvi, tj. preliminarni rezultati objavit će se do 30. lipnja 2011., a sadržavat će podatke o ukupnom broju popisanih osoba te ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica na razini Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja. Konačni rezultati popisa bit će objavljeni tijekom 2012. godine.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić uputio je danas u ime ministarstva kulture i u svoje ime čestitke hrvatskoj plesnoj zajednici u povodu obilježavanja Međunarodnog dana plesa, priopćeno je iz ministarstva. Naši plesni festivali i mnoge plesne koprodukcije već godinama rječito govore o izvrsnosti te umjetničke discipline koja se visoko vrjednuje na europskoj i svjetskoj plesnoj sceni, ističe se u poruci ministra Mesića. Iza klasičnog baleta i suvremenog pokreta stoje desetljeća kontinuiteta brojnih naraštaja plesača, koreografa i pedagoga. Njihovi mnogi uspjesi, a najviše stvaralački potencijal i inventivnost, vrlo su važni za hrvatsku umjetnost i kulturu, kao i za njezinu međunarodnu afirmaciju Hrvatske, kaže se, među ostalim, u čestitki kojom je ministar Mesić svima koji sudjeluju u proslavi toga dana zaželio puno uspjeha i novih umjetničkih izazova.

ZAGREB - Akademik August Kovačec, u povodu priopćenja glavnog i odgovornog urednika edicije "Deset vekova srpske književnosti" i člana SANU-a Mirka Vuksanovića, rekao je danas da "ta izjava samo pokazuje da se srbijanska agresija na Republiku Hrvatsku nastavlja u duhu Memoranduma SANU, ovaj put nešto rafiniranijim, ali u kulturnom smislu jednako sirovim sredstvima, te s tom razlikom što je ovaj put agresijom zahvaćena i Crna Gora". "Srpskim znanstvenicima nitko ne može osporiti pravo na to da proučavaju djela pismenosti i književnosti Dalmacije, Dubrovnika i Boke kotorske - kao djela zajedničke europske i svjetske kulturne i književne baštine - i da u njima uživaju. To pravo nitko ne može osporiti ni Kinezima, ni Norvežanima ili Albancima. To pak srpske 'znanstvenike' (jer se znanstvenici bez navodnika takvim metodama ne služe) ne ovlašćuje da prisvajaju tuđu pismenost i književnost", izjavio je akademik Kovačec, tajnik Razreda za filološke znanosti HAZU-a, upitan za komentar jučerašnjeg priopćenja glavnog urednika Izdavačkog centra Matice srpske.

Mirko Vuksanović, reagirajući na izjavu hrvatskog ministarstva kulture, priopćio je jučer kako "nije logično, pogrješno je, po sadašnjim važećim političkim i nacionalnim atribucijama razvrstavati dubrovačku i bokokotorsku književnost" te da je dubrovačka književnost "i hrvatska i srpska", jer je "zajedničko naslijeđe starijih narodnih govora, odnosno štokavskog narječja kao osnove suvremenoga književnog srpskog jezika".

ZAGREB - Izložba "Pop art is not dead", koja kroz radove šesnaest hrvatskih umjetnika prikazuje nove interpretacije tog slavnog umjetničkog pokreta iz druge polovice 20. stoljeća, otvara se večeras u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba nudi kolektivnu optiku skupine autora čija djela zorno svjedoče o novim interpretacijama pop-arta, no nije riječ o grupi ili novom pokretu, već umjetnicima koji svjesno ironiziraju često citirane teme baštinjene iz anglosaksonskog pop-arta ili domaćih masovnih medija, stoji u najavi izložbe. Izrazito kolorističkim slikama, skulpturama i instalacijama, oni ukazuju na utjecaj agresivne reklamne industrije, ikone potrošačke civilizacije i opću eroziju vrijednosnog sustava, društvenog, političkog, globalnog i lokalnog te upozoravaju na ekološku osviještenost i ulogu čovjeka u kontekstu održiva razvoja, ne libeći se pri tome zadirati i u neka religijska pitanja. Izložba će biti otvorena do 12. lipnja.

ZAGREB - Redateljski prvijenac Nevija Marasovića, film "The Show Must Go On", koji danas počinje sa službenom kino distribucijom, sudjeluje na 10. međunarodnom festivala filmova znanstvene fantastike, što se od 23. travnja do 2. svibnja održava u Londonu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Riječ je o jedinom specijaliziranom SF i fantasy filmskom festivalu u Velikoj Britaniji, na kojem se prikazuju britanske i svjetske filmske premijere, dokumentarni filmovi i izbor SF klasika te međunarodni program kratkih filmova, koji se prikazuje uz svaki cjelovečernji film. Marasovićev film praizveden je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij i Zlatnu arenu za specijalne efekte, nagradu kritike "Oktavijan" za najbolji film i Brezu za najboljeg debitanta. Radnja filma smještena je u Zagreb, desetak godina u budućnosti, a prikazuje što se događa kada uspješni i ambiciozni producent 'reality showa' pokušava od sudionika emisije sakriti da je izvan njihove izolirane kuće počeo globalni rat.

ZAGREB - Udruga "Jutro poezije" objavila je danas otvorenje natječaja za pjesničke nagrade "Josip Sever" i "Ružica Orešković" na koji se od 1. svibnja do 1. lipnja, isključivo na elektronsku adresu: natjecaj.jutro.poezije@gmail.com mogu poslati rukopisi, obvezno s naznakom "Za nagradu Josip Sever" ili "Za nagradu Ružica Orešković". Nagrada "Josip Sever" dodjeljuje se za neobjavljenu knjigu pjesama etabliranim imenima hrvatskog pjesništva, što znači da autor ili autorica već moraju imati najmanje jednu objavljenu zbirku pjesama, a nagrada "Ružica Orešković" dodjeljuje se za neobjavljenu knjigu pjesama (prvijenac) neafirmiranim imenima hrvatskog pjesništva, mlađim autorima koji do sad nemaju objavljenu zbirku pjesama. Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do rujna u tiskanim i elektroničkim medijima te na web stranici: www.jutropoezije.hr.

ZAGREB - U povodu četvrte obljetnice smrti predsjednika hrvatske vlade od 2000. do 2003. godine i čelnika SDP-a Ivice Račana predsjednik Republike Ivo Josipović zapalio je jutros svijeću i položio cvijeće na njegov grob na Mirogoju. Na povratku se zaustavio i kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli. S predsjednikom Republike na Mirogoju je bio i SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić.

KOPRIVNICA - Koprivnička policija danas je priopćila kako su nakon kriminalističke istrage dvojica 14-godišnjaka i 13-godišnjak osumnjičeni za teške krađe. Policija sumnjiči 14-godišnjaka i 13-godišnjaka da su od studenoga 2008. do ožujka 2011. u tri navrata provalili u vikendicu 54-godišnjeg J. B. na Dravi pored mjesta Sigeteca. U provali u ožujku ove godine dvojcu se pridružio i drugi 14-godišnjak. Dječaci su iz kuće u trima provalama ukrali ribičke štapove i drugi ribički pribor, oštetivši vlasnika za ukupno 3400 kuna. Sredinom travnja 14-godišnjak i 13-godišnjak provalili su u još jednu vikendicu na Dravi, vlasnik koje je 30-godišnji G. A. iz Sigeteca. Iz kuće su ukrali dva ribička štapa vrijedna tisuću kuna.

SPLIT - Treća oružana pljačka u samo tri dana dogodila se jutros u Splitu, gdje je iz poštanskog ureda ukradeno nekoliko desetaka tisuća kuna, doznaje se u policiji. U Nazorovu prilazu u samom središtu grada maskirani razbojnik je u 7,10 sati, prijeteći pištoljem, upao u poštanski ured i zatražio novac, koji su mu predale dvije uplašene djelatnice. Nakon toga pljačkaš je napustio poštanski ured bez pucnjave. Očevid je u tijeku. To je treće razbojstvo u Splitu u samo tri dana: u utorak, 26. travnja, u pokušaju pljačke Imex banke nepoznati razbojnik je ranio zaštitara, a odmah zatim opljačkan je poštanski ured na Blatinama.

ZAGREB - U poslovnici Splitske banke u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu počinjeno je razbojništvo, izvijestila je zagrebačka policija. U kratkom priopćenju policija za sad navodi samo da se radi o jednom počinitelju.

(Hina) xntod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙