FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protiv ukidanja posebnih pravobraniteljica

Autor: dber
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Iz Ženske mreže Hrvatske i Ženske sindikalne grupe danas su u priopćenju istaknule kako su šokirane "političkom bahatošću odgovora na pitanja o tome zašto se ukidanu uredi posebnih pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, djece i osoba s invaliditetom" te hoće li pučki pravobanitelj ojačati i u zaštiti ženskih ljudskih prava.

Također su šokirane činjenicom što se zakon o pučkom pravobranitelju pisao u skrovitosti ministarstva pravosuđa, bez sudjelovanja ženskih grupa i samih pravobraniteljica. "Iz ministarstva pravosuđa su obrazložili na izričite upite novinara i ženskih grupa kako je cilj osnažiti ured pučkog pravobranitelja te neizravno udovoljiti uvjete iz 23. poglavlja - pravosuđe i temeljna prava. Treći 'razlog' koji se mogao naći u medijima jest da se time pridonosi toliko potrebnoj štednji. Kad to ne bi bilo tako izrečeno od uglednih državnih dužnosnika, bilo bi tužno u kojoj mjeri pojedinci improviziraju i fantaziraju", ocjenjuju u priopćenju Ženske udruge i Ženske sindikalne grupe okupljene u prosvjedu protiv ukidanja posebnih pravobranitelja/ca.

Poručuju da je vlada, ako je štednja u pitanju, mogla bitno više uštedjeti ako ukine ili barem smanji broj svojih nerazumljivih agencija svih vrsta, zatim različite subvencije, ako oduzme nezakonito stečenu imovinu ili barem racionalnim upravljanjem državnom imovinom. "Ovako ispada da vlada štedi na ženama, djeci i invalidima pa će oni biti ti koji bi trebali spasiti domovinu od bankrota", ističu u priopćenju. Navode i kako je "potpuno netočno i besmisleno" da se kao razlog navodi i ispunjavanje uvjeta iz 23. poglavlja jer ravnopravnost spolova zauzima posebno mjesto u pravnom poretku EU-a. Izvješćuju da su na njihov poziv europarlamentarci potpisali da su "zabrinuti što će takva struktulna promjena oslabiti razumijevanje antidiskriminacije i rada na ravnopravnosti na nacionalnoj razini, potkopati napredak Hrvatske i omesti primjenu europske pravne stečevine za pristupnih pregovora ili nakon njihova završetka".

"K tome, u pregovorima o 19. poglavlju (tržište rada i socijalna pitanja) EU je zahtijevao da se ojača ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova", podsjećaju i navode da je europska praksa u vezi s institutom pravobranitelja raznolika, ali da sigurno ne utrpava sve ranjive skupine u jednu vreću.Točno je da se za zatvaranje 23. poglavlja traži ekipiranje i jačanje ureda pučkog pravobranitelja, ali ne tako da se uspješno ekipirani timovi posebnih pravobraniteljica razore i razbacaju po kancelarijama "integriranog pristupa", ističu u priopćenju i zaključuju kako nema nijednog argumenta koji bi bio racionalan i utemeljen na praksama europskih zemalja i Hrvatske da bi ukidanje posebnih pravobraniteljstava ojačalo taj ured, ali bi sigurno smanjilo razinu zaštite od diskriminatornog postupanja prema ženama (i muškarcima).

"Osobito je to problem kad je riječ o ženama koje su po svim pokazateljima višestruko diskriminirane u području rada i zapošljavanja, sudjelovanja na mjestima odlučivanja te su i dalje žrtve rodno uvjetovana nasilja", ističu i pitaju kako bi spomenuti ured, specijaliziran za zaštitu klasičnih temeljnih prava kao što su sloboda izražavanja, prisluškivanje građana ili nezakonito uhićenje, mogao unaprijediti zaštitu ravnopravnosti žena i muškaraca. U priopćenju prozivaju potpredsjednika vlade Slobodana Uzelca i podsjećaju da je na ovogodišnji Međunarodni dan žena podupro zagovornice ženskih ljudskih prava da bi tjedan dana potom odlučio ukinuti urede triju posebnih pravobraniteljica. Zato odbijaju takvu inicijativu jer smatraju da je "apsolutno neprimjerena vremenu, političkoj situaciji te stanju demokracije i ljudskih prava u zemlji".

(Hina) pp/xbdj yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙