FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalistice protiv ukidanja pravobranitelja za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom

Autor: sobr
ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Koordinacija ženskih sindikalnih grupa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge sindikata priopćila je danas da je zgrožena saznanjem da je Ministarstvo pravosuđa pripremilo zakonske izmjene kojima se ukida institut pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te za osobe s invaliditetom, a njihove poslove preuzima pučki pravobranitelj.

"Vlada je, na čelu s jednom ženom, odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava, pa stoga ukida pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ali ostavlja na desetke neshvatljivih i preskupih Vladinih agencija. Ili je možda problem upravo u tome da je pravobraniteljica neovisno tijelo, a ovo je Vlada koja vodi držati sve konce u rukama", stoji u priopćenju ženskih sindikalnih grupa.

U Ministarstvu pravosuđa danas nisu željeli otkriti je li točno da se namjerava ukinuti institut pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te za osobe s invaliditetom. Kažu da je tekst prijedloga za izmjenu Zakona o Pučkom pravobranitelju za sada interni i u proceduri rasprave unutar radne skupine, a da će javnosti biti predstavljen kroz javnu raspravu i na internet stranicama ministarstva.

Ženske sindikalne grupe kažu da godinama svjedoče aktivnom i djelotvornom radu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te bitnim poboljšanjima u pravima žena na radu i u društvu.

Podsjećaju da su s pravobraniteljicom Gordanom Lukač Koritnik provele brojne akcije i istraživanja te surađivale na različitim slučajevima diskriminacije, osobito žena koje rade na određeno vrijeme i trudnica.

Smatraju da je puno razloga zašto se protive ukidanju instituta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a "najmanje dva milijuna i tristo tisuća razloga". Mišljenja su da bi se dosegnuta razina prava žena pogoršala "stavljanjem pod zajednički kaput pučkog pravobranitelja" te da treba spriječiti navedene zakonske izmjene.

Upozoravaju i da se zakonske izmjene događaju u razdoblju kada su prava žena - polovice glasača na izborima - dodatno ugrožena teškim ekonomskim prilikama.

Neshvatljiva im je, kako kažu, lakoća kojom pravosudni birokrati, u tišini i skrovitosti svojih ureda, kroje i brišu temeljne demokratske institute, bez da su omogućili sudjelovanje zainteresirane javnosti – barem civilnog sektora i stručnjaka.

U ministarstvu, pak, tvrde da u radnoj skupini za izmjenu Zakona o pučkom pravobranitelju, uz njihove predstavnike, sudjeluju i predstavnici nevladinih udruga, vladinog Ureda za zaštitu ljudskih prava, Ministarstva uprave, Ureda pučkog pravobranitelja i zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Institut pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, kao neovisno tijelo za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, uveden 2003., a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom 2008. Na toj je dužnosti Anka Slošnjak.

(Hina) pp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙