FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seljačke udruge traže 2,40 kuna za kg ovogodišnje pšenice

Autor: ivuc
OSIJEK, 22. travnja 2011. (Hina) - Udruge poljoprivrednih proizvođača Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) i "Brazda" zatražile su danas u Osijeku da otkupna cijena pšenice ovogodišnjeg roda bude 2,40 kuna za kilogram, a zbog nagomilanih problema u poljoprivredi najavile su i mogućnost prosvjeda nakon proljetne sjetve.

Predsjednik NHS-a Mato Mlinarić kazao je na konferenciji za novinare kako udruga traži ovakvu cijenu, jer su zbog ranijeg poskupljenja pšenice, poskupjeli i mlinsko-pekarski proizvodi, a sada, kada cijena pšenica stagnira ili pada, ne dolazi i do korekcije cijena proizvoda mlinsko-pekarske industrije.

Držimo da su mlinari i pekari prošle godine simulirali nestašicu pšenice samo da bi mogli podići cijenu svojih proizvoda, a da će se ove godine ponovno pokušati dogovoriti kako bi nam ponudili cijenu ispod jedne kune za kilogram, rekao je Mlinarić.

Dodao je da se, ako se zagovara slobodno tržište, seljacima treba omogućiti izvoz njihove pšenice, a ne da ovise o dogovoru nekolicine otkupljivača u Hrvatskoj kojima se dopušta i uvoz pšenice.

Predsjednik udruge "Brazda" Mato Brlošić podržao je zahtjev za ovakvom otkupnom cijenom pšenice istaknuvši kako troškovi proizvodnje iznimno rastu, da je već sad upitno hoće li pšenice biti dovoljno za domaće potrebe, a da ova cijena nije velika ako se usporedi s cijenama pekarskih proizvoda.

Nadamo se da, kada dođe vrijeme žetve, trgovački i drugi lobiji neće napraviti nešto što će nas natjerati da izlazimo na cestu, kazao je Brlošić dodavši kako su prosvjedi, zbog nezadovoljstva seljaka stanjem u poljoprivredi, mogući i nakon proljetne sjetve.

Naveo je kako 520 seljaka, kooperanata tvrtke "Đakovština" dd u stečaju, unatoč obećanjima Vlade, još čeka isplatu svojih potraživanja, te da Vlada još nije pronašla rješenja za deblokadu računa poljoprivrednika. Ustvrdio je kako se, unatoč zakonskim odredbama da se račun može blokirati u iznosu do 30 posto prihoda, što je praksa i u Europskoj uniji, poljoprivrednicima računi blokiraju u stopostotnom iznosu, podsjetivši da su rješenje ovog problema seljaci tražili i pri ranijim prosvjedima.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙