FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pri kraju sjetva na vukovarsko-srijemskim oranicama

Autor: zdra
VINKOVCI, 13. travnja 2011. (Hina) - Proljetna sjetva šećerne repe, kukuruza, suncokreta i soje u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri samom je kraju, a kiša koja je noćas pala u istočnoj Slavoniji nakratko ju je prekinula, rekao je Luka Lešić iz županijskoga Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

U prosjeku je na tom području palo između četiri i pet litara kiše po četvornome metru, što je zaustavilo sjetvu, koja je na vukovarsko-srijemskim oranicama počela prije desetak dana.

"Iako je sjetva nakratko prekinuta, kiše je trebalo jer su vjetrovi koji posljednjih dana pušu u Slavoniji dosta isušili tlo, koje je žedno", rekao je Lešić i dodao da je sjetva šećerne repe završila na gotovo 95 posto predviđenih površina, a pri kraju je i sjetva kukuruza, soje i suncokreta.

Optimalni rokovi sjetve, po njegovim riječima, još traju s obzirom da to da posljednjih godina proljetna sjetva počinje prije, a može se obaviti sve do kraja travnja.

Iako još nema podataka o tome koliko je hektara obuhvaćeno proljetnom sjetvom, Lešić je istaknuo da se ona proteklih godina u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prosjeku obavljala na 55.000 hektara.

Po izgledu pšenice zasijane prošle jeseni, ocijenio je, može se "zaključiti kako je jako malo dobre pšenice".

Objasnio je kako su mnogi poljoprivrednici u nedostatku novca za gnojivo sjetvu pšenice prošle jeseni obavili bez njega, a mnogi su izostavili i proljetnu prihranu koja se trebala obaviti prije mjesec dana. "Kod one pšenice kojoj nedostaje prihrana vlasi su blijedozelene ili žute, a takve je dosta na vukovarsko-srijemskim poljima", zaključio je Luka Lešić.

(Hina) xzdra yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙