FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede o referentnim razdobljima za ostvarivanje prava na potporu

Autor: tper
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - U Hrvatskoj će se, sukladno Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi, od 2012. provoditi Program jedinstvenih plaćanja na regionalnoj razini čime će se nacionalni sustav izravnih plaćanja u najvećoj mjeri uskladiti s regulativom Europske unije, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Način provedbe i detaljne uvjete za ostvarivanje jedinstvenih izravnih plaćanja za 2012. propisat će se pravilnikom najkasnije do kraja 2011.

Za primjenu Programa jedinstvenih plaćanja čitav teritorij Hrvatske podrazumijevat će se jednom regijom, a "nacionalna omotnica" označit će maksimalni iznos kojeg pojedina zemlja članica može isplaćivati za potpore u poljoprivredi.

Nacionalna omotnica se sastoji od sredstava iz europskih fondova i iz nacionalnog proračuna, određuje se na razini svake godine i predstavlja zbroj ukupno dodijeljenih prava na plaćanja, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Nacionalna omotnica se dijeli na sredstva za jedinstveno regionalno plaćanje po poljoprivrednoj površini, nacionalnu rezervu i za proizvodno vezana plaćanja.

Program jedinstvenih plaćanja sadrži kombinaciju izravnih plaćanja koje je poljoprivrednik primio po više osnova u određenom vremenskom razdoblju (referentno razdoblje). Referentno razdoblje određuje se različito za pojedina prava na plaćanje.

Što se tiče dodjele prava na plaćanje za jedinstveno regionalno plaćanje po poljoprivrednoj površini kao i za proizvodno vezana plaćanja za 2012. referentno razdoblje je ta ista godina koja je ujedno prva godina primjene programa.

To znači da će se prava na plaćanje za prihvatljivo zemljište dodjeljivati za zemljište upisano u ARKOD u 2012. i to najkasnije jedan dan prije dana podnošenja zahtjeva za dodjelu prava na plaćanja u toj godini.

Osnovni je uvjet da se na prihvatljivom zemljištu obavlja poljoprivredna aktivnost, bez obzira da li je riječ o nekoj proizvodnji ili održavanju zemljišta.

Slično vrijedi i za krave dojilje i ovce i koze koje moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja te propisno označene, a uzimat će se u obzir brojno stanje na dan 15. svibnja u 2012.

Za dodatna plaćanja iz Nacionalne rezerve u osjetljivim sektorima mlijeko, tov goveda, ovce i koze i duhan, kao osnovica za izračun tih dodatnih prava na plaćanja uzima se proizvodna 2011. kao referentno razdoblje.

To znači da se primjerice u izračunu dodatnih prava na plaćanje za proizvođače mlijeka uzima u obzir količina mlijeka isporučenog tijekom cijele 2011. kao i vrijednost isplaćene potpore.

Osnovni uvjet za dobivanje tih dodatnih prava od 2012. bit će zadržavanje najmanje 50 posto broja uvjetnih grla iz referentnog razdoblja, a ne nužno i prethodne razine proizvodnje.

Prava na plaćanja ne predstavljaju dodjelu automatskih prava na potporu, već njihova dodjela predstavlja pravo za poljoprivrednika da sudjeluje u Programu jedinstvenih plaćanja pri čemu mora zadovoljiti određene uvjete da bi ostvario plaćanje.

(Hina) xpp/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙