FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković s delegacijom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta

Autor: tper
ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković razgovarao je danas s delegacijom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta, predvođenom bivšim talijanskim ministrom poljoprivrede Paolom de Castrom, o trenutnoj situaciji u poljoprivredi u Hrvatskoj, statusu pristupnih pregovora za područje poljoprivrede te stajalištu Hrvatske o reformi zajedničke poljoprivredne politike EU, izvijestili su iz Ministarstva.

Čobanković je predstavio hrvatsku poljoprivredu te pojasnio kako ministarstvo ima vodeću ulogu u tri pregovaračka poglavlja za ulazak u EU - poljoprivreda, sigurnost hrane i ribarstvo. Svako od ovih poglavlja je veoma kompleksno, u svakom se moralo ispuniti nekoliko mjerila kao uvjet za završetak pregovora, no očekuje se da će pregovori uskoro biti završeni, istaknuo je.

Provedene su značajne reforme, posebno u Poglavlju 11., koje su bile potrebne da se osigura što lakše pristupanje zajedničkom tržištu EU. Jedna od najvažnijih reformi odnosi se na sustav izravnih plaćanja, koji je već u ovom trenutku gotovo u potpunosti usklađen sa sustavom jedinstvenih plaćanja EU. Također su uloženi veliki napori kako bi se uvele i provodile mjere uređenja tržišta poljoprivrednih proizvoda po uzoru na EU.

Ministar je dodao kako uspješno ispunjavamo planove uspostave potrebnih administrativnih kapaciteta. Prije svega, uspostavljena je Agencija za plaćanja u poljoprivredi te su uvedeni LPIS i IAKS sustavi, ali i inspekcijske službe, tako da se ne očekuju problemi u provedbi EU politika nakon pristupanja.

Prilagodba za članstvo u EU ne provodi se radi Ministarstva, već radi poljoprivrednika kako bi im se olakšali restrukturiranje i pripreme koje oni moraju obaviti, naglasio je ministar.

Na sastanku je bilo riječi i o raspravama koje se na razini EU vode o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike, za koje je Hrvatska kao zemlja kandidat iznimno zainteresirana.

Čobanković je istaknuo kako se kao temeljno pitanje postavlja budućnost izravnih plaćanja, pri čemu Hrvatska podržava rješenja kojima bi se izjednačile stare i nove zemlje članice.

Nakon sastanka delegacija je posjetila PIK Vrbovec, Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka u Križevačkoj poljani i farmu mliječnih krava na OPG-u Beštek iz Cirkvene.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙