FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji 5. lipnja referendumi o tri zakona

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. travnja 2011.(Hina) - Slovenski parlament odredio je nedjelju 5. lipnja kao datum kada će birači na referendumima potvrditi ili odbaciti tri već prihvaćena zakona iz područja tzv. strukturnih reformi.

Nakon što su u četvrtak sindikalne organizacije u parlament dostavile 44.000 potpisa za referendum o novom zakonu o mirovinskom osiguranju parlament je na izvanrednoj sjednici sa četvrtka na petak odredio da se o njemu odlučuje na referendumu 5. lipnja.

Isti dan birači će na referendumu potvrditi ili odbaciti i zakon o suzbijanju sive ekonomije čija je intencija bila, osobito u građevinskom sektoru, ograničiti rad bez izdavanja računa pod krinkom tzv. besplatne "susjedske pomoći". Istog dana na referendumu će se odlučivati o primjeni ili odbijanju zakona kojim je vlada uvela ograničenja u pristupu arhivima nekadašnje političke policije UDBA-e u vrijeme komunizma.

Potonja dva zakona osporava slovenska parlamentarna opozicija. U postupku za ostvarenje prava na referendumsko odlučivanje o ta dva zakona oporbene stranke podnijele su potrebnu trećinu glasova zastupnika u parlamentu, a biračima predlažu da glasuju za njihovo poništavanje.

Vjeruje se da će za vladu premijera Boruta Pahora, koja je nakon odlaska stranke umirovljenika (DESUS) iz vlade upravo zbog kontroverzne mirovinske reforme, u dubokoj krizi i bez većine u parlamentu, najpresudniji biti rezultat referenduma o mirovinskoj reformi.

U slučaju da zakon "padne" na referendumu, vjerojatan je pad sadašnje koalicijske vlade i prijevremeni izbori već ove jeseni, dok bi se redovni trebali održati tek slijedeće godine.

Pahor je u četvrtak ponovio da za ostavku vlade nema razloga, te da je mirovinska reforma koja bi trebala stabilizirati rashode javnih financija za budućnost Slovenije mnogo važnija od rasprava o opstanku sadašnje koalicije.

Predsjednik države Danilo Tuerk izjavio je pak da bi u sadašnjem trenutku raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore kad bi imao takve ustavne ovlasti, ali da je rješenje za nastalu krizu i stranačka razmimoilaženja oko reformi potrebno naći do sredine godine. Tuerk je naglasio da premijer Pahor još uživa njegovu potporu, da rasprave o krizi vladajuće koalicije treba odgoditi na vrijeme nakon referenduma, ali da sam ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora na jesen i da je spreman pomoći strankama da se dođe do takvog rješenja ako bi se o tome usuglasile i zatražile njegovo posredovanje.

Ostavkom je u četvrtak zaprijetio Pahorov koalicijski partner, ministar za visoko školstvo Gregor Golobič, predsjednik koalicijske stranke Zares, druge najjače stranke u vladi nakon Pahorovih Socijalnih demokrata (SD).

Golobič je u razgovoru za Slovensku televiziju u četvrtak na večer rekao da namjerava dati ostavku na svoj ministarski položaj još prije održavanja referenduma 5. lipnja i reaktivirati zastupnički mandat u parlamentu. Najavio je da će o tome idućih dana razgovarati s Pahorom, te da je i samoga premijera nagovarao na ostavku, kako bi se pitanje opstanka sadašnje koalicije politički odvojilo od referendumske kampanje na kojoj se odlučuje o strukturnim reformama.

Golobič je rekao kako svojim potezom želi dati signal da se na referendumu o mirovinskoj reformi neće odlučivati o sudbini sadašnje koalicijske vlade nego o mnogo dalekosežnijim stvarima, o stabilnosti i budućnosti države.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙