FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: parlament odredio datum novog referenduma

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. travnja 2011.(Hina) - Slovenski parlament u utorak je na izvanrednoj sjednici odredio 5. lipnja kao datum referenduma na kojemu će birači potvrditi ili opozvati zakon o suzbijanju rada na crno.

Referendum će se održati u nedjelju 5. lipnja, a iznudila ga je oporba koja smatra da je zakonsko reguliranje načina borbe protiv sive ekonomije, a osobito ograničavanje dobrovoljne i besplatne "susjedske pomoći", nepotreban birokratski hir vlade.

Potreban 31 zastupnički potpis za održavanje referenduma osigurali su članovi Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Zastupnici stranaka vladajuće koalicije u raspravi su pak tvrdili kako je sazivanje novog referenduma o zakonu što ga je parlament već potvrdio populistički potez oporbe u želji da se kompromitiraju reforme na kojima ustraje predsjednik vlade Borut Pahor.

Slovenski birači u nedjelju su uvjerljivom većinom odbili u parlamentu već prihvaćeni zakon o malom zapošljavanju, pa se on neće primjenjivati, a slična sudbina prijeti i mnogo važnijem zakonu o mirovinskom osiguranju, na kojemu se oslanja mirovinska reforma na kojoj inzistiraju Pahor i vladajuća koalicija lijevog centra. Datum za održavanje referenduma o mirovinskoj reformi još nije poznat, a moguće je da će se on održati istoga dana kad i referendum o zakonu o suzbijanju rada na crno, dakle 5. lipnja.

Za održavanje tog referenduma sindikati i druge udruge prikupile su potrebnih 40.000 potpisa građana, pa ga parlament mora raspisati ukoliko inicijatori od referenduma sami ne odustanu. No to je vrlo malo vjerojatno.

Predsjednik slovenske vlade Pahor rekao je da neće pristati na ucjenu inicijatora da odustane od temeljite mirovinske reforme i pristane na "kozmetičke" promjene starog zakona o mirovinskom osiguranju, te da će u referendumskoj kampanji biračima tumačiti da su promjene i kasnije umirovljavanje nužni ako se ne želi postupna destabilizacija javnih financija i "portugalski" scenarij nakon kojega bi Slovenija izgubila sada povoljan kreditni rejting i došla u dužničku krizu.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙