FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žbogar i Lavrov o jačanju gospodarske i ukupne suradnje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. travnja 2011.(HIna) - Slovenija i Ruska Federacija imaju dobre odnose i stalne kontakte na visokoj razini, ali i konkretne planove o jačanju gospodarske suradnje, složili su se u četvrtak u Ljubljani slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Imamo konkretne i velike planove u trgovini, gospodarstvu, ruske tvrtke zainteresirane su za investicije u Sloveniji na koje računa i slovenska vlada, a na ruskom tržištu aktivno je više od 200 slovenskih poduzeća", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Žbogarom nakon razgovora.

Ruski šef diplomacije boravio je u Sloveniji u sklopu svoje regionalne turneje tijekom koje je prethodnih dana posjetio Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. U Ljubljani je razgovarao i s predsjednikom države Danilom Tuerkom, te premijerom Borutom Pahorom.

Ne spominjući izravno projekt Južni tok, koji je bio u središtu razgovora ruskog premijera Vladimira Putina Sloveniji prije mjesec dana, Lavrov je rekao da su se tada dvije strane usuglasile o suradnji na 30-ak projekata na gospodarskom i drugim područjima, te da je ovom prilikom u Sloveniji izvršen pregled stanja o tome kako se odvija implementacija dogovora postignutih prilikom lanjske posjete Danila Tuerka Moskvi i ovogodišnje posjete ruskog premijera Putina Sloveniji.

Ruski ministar istaknuo je da je Žbogar potpredsjednik međuvladina povjerenstva koje se brine o realizaciji dogovorenih slovensko-ruskih projekata te ukazao na njihovu dobru suradnju i stalan dijalog u pitanjima međunarodne politike i u međunarodnim forumima.

Žbogar je sa svoje strane naglasio da je u gospodarskim odnosima s Rusijom ponovo došlo do velikog rasta razmjene, da posjeti Tuerka Rusiji i Putina Sloveniji svjedoče o visokoj razini i intenzitetu odnosa te da i posjet Lavrova dolazi u godini kad Slovenija slavi 20. obljetnicu nezavisnosti.

"To je prilika za pregled naših dosadašnjih odnosa i pogled unaprijed", rekao je Žbogar na konferenciji za novinare dodavši da Slovenija vidi Rusiju među onim državama s kojima želi i u buduće razvijati političke, gospodarske i druge odnose.

Lavrov je istaknuo da je i Ruska Federacija zainteresirana za jačanje odnosa sa Slovenijom. "Cijenimo spremnost naših slovenskih partnera ne samo na dijalog nego i na konkretan doprinos za obogaćenje tog dijaloga", rekao je Lavrov.

Na pitanja novinara šef ruske diplomacije u Ljubljani je komentirao i najnoviji razvoj događaja u Libiji i drugim državama u regiji, ponovivši kako Moskva ne odobrava izlaženje djelovanja međunarodne zajednice iz mandata UN-a.

Rekao je da Moskva ne odobrava potez pojedinih zapadnih država koje su odlučile u Libiju poslati instruktore oporbenim snagama koje su u sukobu s Gadafijem, te da ni u slučaju Jemena ne žele da se netko izvana postavlja na jednu stranu dodavši da slanje instruktora, kako se pokazalo u prošlosti, može rezultirati i drugim težim posljedicama s više žrtava ili donijeti kopnenu intervenciju. To, prema Lavrovu, nije u slučaju Libije opravdano rezolucijama UN-a koje su dopustile samo oružanu zaštitu civila i proglašenje "non fly" zone iznad Libije.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙