FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izlaz iz referendumske krize Slovenci vide u izborima

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. travnja 2011.(Hina) - Slovenski birači ocjenjuju da referendumi o već izglasanim zakonima Sloveniju dovode u blokade i krizu koja bi se najlakše riješila na prijevremenim izborima, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Vlada premijera Pahora predložila je, a parlament prihvatio, više zakonodavnih reformi koje se pobijaju na referendumima, a o jednoj od njih - ključnoj mirovinskoj reformi - birači se tek moraju izjasniti, što je predmet sporova u vladi i izaziva političke blokade.

Rezultati ankete koju je na 600 ispitanika prošlog tjedna proveo, a u ponedjeljak objavio, središnji slovenski dnevni list "Delo" pokazuju da većina Slovenaca izlaz iz te situacije vidi u prijevremenimn izborima ili novom predsjedniku vlade.

Na pitanje kako vide izlaz iz nastale političke krize koju uzrokuju referendumi 51 posto ispitanika odgovorilo je da izlaz vidi u prijevremenim izborima. Redovni izbori trebali bi se održati u jesen iduće godine. Rješenje sadašnje političke situacije 13 posto ispitanika vidi u zamjeni sadašnjeg predsjednika vlade, ali ostanku vladajuće koalicije, 11 posto ih smatra da bi Pahor sam trebao podnijeti ostavku, dok ostali smatraju da ništa ne treba poduzimati ili da se rješenje može postići dogovorom sadašnje vlade i oporbe.

Anketa je pokazala da su Slovenci vrlo podijeljeni u mišljenjima o tome treba li ministar za rad i socijalnu skrb Ivan Svetlik, koji je "autor" mirovinske reforme i zakona o suzbijanju rada na crno, koji je nedavno "pao" na referendumu, dati ostavku ili ne. Da je nakon pada zakona na referendumu trebao odstupiti smatra 44 posto ispitanika, a 49 posto se tome protivi.

S druge strane, većina anketiranih je za uklanjanje "referendumske" blokade raznih zakona, pa se 80 posto ispitanika slaže s idejom da bi ubuduće troškove referenduma trebali snositi oni koji su ga predložili ako se pokaže da je on bio promašen, odnosno da se je na referendum odazvao mali broj birača.

Osim u slučaju značajnih referenduma, kakvi su bili oni u državnoj samostalnosti, izbornom sustavu ili ulasku u EU i NATO, na referenduma u Sloveniji tradicionalno izlazi manje od polovice registriranih birača - od 10 do 40 posto.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙