FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci u nedjelju glasuju o tržištu rada

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. travnja 2011.(Hina) - Slovenski birači u nedjelju će na referendumu odlučivati o zakonu koji regulira pravila povremenog zapošljavanja studenata, umirovljenika i nezaposlenih osoba.

Takozvani "zakon o malom zapošljavanju" (mini-job) već je prihvaćen u parlamentu, ali su još prošle godine protiv njegova donošenja prosvjedovali studentim kojima bi zarada ubuduće bila ograničena na 6000 eura godišnje.

Na odbacivanje zakona na tzv. zakonodavnom referendumu birače su pozvali i sindikati i oporba.

Slovenskie sindikalne središnjice tvrde da je vlada izdala socijaldemokratska načela te da pristaje na neoliberalne reforme koje ne rješavaju osnovni problem Slovenije, a to je kako tvrde 114.000 nezaposlenih, te 40.000 ljudi koji žive ispod granice siromaštva.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je je u četvrtak kako vjeruje da Slovenci u nedjelju neće glasovati o sudbini njegove vlade nego o "vlastitoj budućnosti".

Pahor je ustvrdio da je odlučan u provođenju strukturnih reformi, pa i reformi tržišta rada, ma koliko te mjere bile nepopularne. On poručuje kako samo promjene i jačanje gospodarske konkurentnosti Sloveniji mogu osigurati bolju budućnost.

Pahor je kritizirao ponašanje oporbenih stranaka koje su protiv strukturnih reformi, pa su birače pozvale da u nedjelju glasuju protiv zakona o "povremenom radu".

Ako slovenska oporba uspije srušiti i reformu mirovinskog sustava, kojom se uvjeti za odlazak u mirovinu usklađuju s demografskim trendovima i kojom se osigurava stabilnost javnih financija, Slovenija bi se mogla naći u situaciji u kojoj je danas Portugal koji je morao zatražiti financijsku pomoć EU-a, upozorio je Pahor.

Više od 3.000 birališta na kojima će u nedjelju skoro 1,6 milijuna birača na referendumu odlučivati o prvom zakonu iz paketa "strukturnih reformi" slovenske vlade otvorit će se u nedjelju u 7 sati ujutro, a glasovat će se do 19 sati. Prvi neslužbeni rezultati bit će poznati u nedjelju već u večernjima satima.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙