FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar podigao cijene nafte iznad 124 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 21. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu porasla je u četvrtak iznad 124 dolara, temeljem oštrog slabljenja dolara i pada američkih zaliha sirove nafte i proizvoda.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu za isporuke u lipnju porasla je za 22 centa, na 124,07 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 48 centi i iznosila je 111,93 dolara.

Dolar se spustio na najnižu razinu u tri godine prema drugim važnijim svjetskim valutama, zbog čega je sirova nafta koja je izražena u dolarima postala jeftinijom za kupce u ostalim valutama. U takvom ozračju ulagači su se okrenuli ulaganjima u robe.

Podršku cijenama pružili su i podaci o padu američkih zaliha sirove nafte i naftnih proizvoda, koji bi po ocjeni analitičara mogli ukazivati da cijene nafte ipak nisu toliko visoke da bi značajnije počele nagrizati potražnju.

"Podaci iz SAD-a dali su potporu cijenama budući da nema naznaka pada potražnje. Visoke cijene još ne uzimaju danak", rekao je Christophe Barret, analitičar iz tvrtke Credit Agricole.

Kako je objavila američka vlada, zalihe sirove nafte pale su u tjednu do 15. travnja za 2,32 milijuna barela, iznenadivši analitičare koji su očekivali njihov rast za 1,1 milijun barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 117,97 dolara što znači da je bila 1,97 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙