FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte na tržištu u Londonu ispod 123 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 18. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte na tržištu u Londonu pala je u ponedjeljak za gotovo jedan dolar, spustivši se ispod 123 dolara za barel, nakon što je smanjenje proizvodnje vodećeg svjetskog izvoznika nafte Saudijske Arabije povećalo zabrinutost u vezi štetnog utjecaja visokih cijena na potražnju.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu za 93 centa, na 122,52 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 1,1 dolar i iznosila 108,56 dolara, nakon što se nakratko spustila do razine od 108,47 dolara.

Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju nafte u ožujku za 800.000 barela dnevno u odnosu na veljaču, na 8,292 milijuna barela, kazao je u nedjelju saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi, opisujući tržište kao "prekomjerno opskrbljeno“.

Kuvajtski ministar za naftu dodao je u ponedjeljak da bi visoke cijene nafte mogle stvoriti značajan ekonomski teret za mnoge zemlje koje ovise o uvozu.

Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank u Frankfurtu, rekao je da je pad cijena na tržištu uslijedio kao reakcija na saudijsko priopćenje.

"Izvijestili su da su proizvodnju smanjili zbog prekomjerne opskrbe i slabe potražnje. To bi trebalo potaknuti dodatnu raspravu o tome počinju li visoke cijene nafte prigušivati potražnju za naftom", kazao je Fritsch.

U ponedjeljak je Naimi upozorio na nastavak slabosti u globalnom gospodarstvu. „Oporavak je i dalje neujednačen“, rekao je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 117,86 dolara, što znači da je bila neznatno niža u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙