FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte na londonskom tržištu ispod 120 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 19. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u utorak su na londonskom tržištu pale ispod 120 dolara za barel po prvi put u dva tjedna, pritisnute zabrinutošću oko gospodarskih prognozi i strahom da bi visoke cijene nafte mogle smanjiti potražnju.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u lipnju pala je na tržištu u Londonu za 1,75 dolara, na 119,86 dolara, dok je na američkom tržištu za isporuke u svibnju pala za 99 centi i iznosila je 106,13 dolara.

"Mislim da u suštini ne postoje nove vijesti vezane uz naftu i ono što diktira prodaju su makroekonomski pokazatelji. To pritišće tržište", kazala je Amrita Sen iz tvrtke Barclays Capital.

Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Abdullah al-Badri rekao je kako ne očekuje da će cijene nafte pasti u ovoj godini ispod 100 dolara za barel.

Ministri zemalja članica OPEC-a upozorili su u ponedjeljak da bi skupa nafta mogla pritisnuti gospodarstva zemalja-potrošača, dan nakon što je Saudijska Arabija, vodeći izvoznik nafte, objavila da je smanjila proizvodnju u ožujku zbog slabe potražnje. Potrošači su već upozorili da će rastući troškovi energije naštetiti potrošnji.

Rejting agencija Standard & Poor's snizila je prognozu za kreditni rejting Sjedinjenih Država iz stabilne u negativnu, što je dodatno povećalo negativno raspoloženje na tržištu.

"S&P je samo jedan od čimbenika. Fokus tržišta je na OPEC-ovom priopćenju da na tržištu ima previše sirove nafte", rekao je Jonathan Barratt iz tvrtke Commodity Broking Services u Melbourneu.

Nedoumice o tome kako će kineski pokušaji da uspori gospodarski rast utjecati na potražnju sirove nafte, kao i visoke zalihe sirove nafte u vodećem potrošaču Sjedinjenim Državama, također stvaraju pritisak na cijene sirove nafte, kazao je Barratt.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 117,37 dolara, što znači da je bila 62 centi niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙