FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova knjiga Marijana Ćurkovića "Posredovanje i zastupanje u osiguranju"

Autor: tmis
ZAGREB, 20. travnja 2011. (Hina) - Djelatnost posredovanja i zastupanja u osiguranju u Hrvatskoj čekaju bolja vremena, posebno u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u EU, budući europsko pravo posrednicima daje novu zadaću savjetovanja klijenata i preporuka koje su usluge za njega najpovoljnije, istaknuo je danas Marijan Ćurković na predstavljanju svoje nove knjige "Posredovanje i zastupanje u osiguranju" u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

To je ujedno peta Ćurkovićeva knjiga koja se bavi područjem osiguranja u izdanju zagrebačkog nakladnika Inženjerski biro, a recezenti i drugi stručnjaci i novu knjigu smatraju izuzetno važnom za industriju osiguranja.

Uz opće i brojne definicije osiguranja, načine njegove prodaje te povijesnu kronologiju osiguranja u svijetu, Europi i Hrvatskoj, u knjizi se posebno bavi modelima prodaje osiguranja putem profesionalnih posrednika (brokera) i zastupnika (agenata).

Time je ujedno, kako smatra recezent Nikola Mijatović, obradio temu koja do sada nije na sustavan način obrađivana u hrvatskoj pravnoj i drugoj literaturi.

Kad Hrvatska uđe u EU to će biti još važnije jer će se domaći korisnici osiguravateljskih usluga, uvjeren je Ćurković, bolje razumjeti i više vjerovati domaćim nego stranim posrednicima koji će tada zasigurno doći u Hrvatsku.

U knjizi Ćurković povezuje i teoriju s praksom pa može koristiti i onima koji sa strukom nemaju veze, ukazuje i na problem zaštite potrošača osiguravateljskih usluga te navodi brojne EU pravne direktive za to područje, izvatke iz hrvatskog zakonodavstva, pravilnika i drugo.

Iako u Hrvatskoj još nema točne statistike koliko se premija ostvari preko brokera i agenata, Ćurković u knjizi donosi podatke o svakogodišnjem porastu broja društava za posredovanje i agencija i obrtnika za zastupanje u osiguranju od 2008. do danas. Prošle je godine broj posredničkih (brokerskih) društava narastao na 30, dok se procjenjuje da se nekim vidom posredovanja u osiguranju bavi više od 10 tisuća osoba.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙