FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament prihvatio zakonske izmjene koje će više štititi vjerovnike

Autor: lfia
LJUBLJANA, 31. ožujka 2011. (Hina) - Slovenski parlament prihvatio je u srijedu zakonske izmjene kojima se nastoji popraviti položaj vjerovnika prema tvrtkama koje su insolventne ili pred stečajem.

Prema novom zakonu o financijskom poslovanju tvrtke koje su platežno nesposobne i prijeti im stečaj moraju u postupku prisilnog podmirenja dugova vjerovnicima isplatiti najmanje 50 posto prijavljenih potraživanja, najduže u roku četiri godine, a vjerovnici stječu i pravo na kontrolu poslovnih knjiga dužnika.

Promjenama zakona o ovrsi i osiguranju uvode se i stroge sankcije protiv uprava poduzeća u financijskim teškoćama koje izbjegavaju svoje obveze, a isplata od strane dužnika više se neće moći izbjegavati izjavom na sudu da poslovnog odnosa nije bilo jer će vjerovnik riskirati da mu budu blokirani svi računi ako bi se pokazalo suprotno.

Interes vjerovnika više štite nego do sada i izmjene zakona o ovrsi i osiguranju.

Prema dosadašnjoj poslovnoj praksi u Sloveniji tvrtke s velikim dugovima do zadnjeg su trenutka prikrivale svoje poslovne teškoće, a stečaj su nastojale izbjeći postupkom prisilnog podmirenja predlažući vjerovnicima da otpišu većinu svojih potraživanja.

Zakonske izmjene od vlade su početkom godine ultimativno zahtijevali mali poduzetnici i obrtnici jer tvrde da su zbog ponašanja velikih poduzeća, koji im duguju velike iznose, pred slomom, a to je osobito karakteristično u građevinskom sektoru.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙