Izdavač knjige, koja ima 222 stranice, je osječka tvrtka EU Agro Hrvatska.
Knjiga sadrži poglavlja o razvoju proizvodnje slavonskog domaćeg kulena i kobasice, njihovu suvremenu proizvodnju, o sustavu ocjenjivanja, organizirano djelovanje u proizvodnji i prodaji slavonskog domaćeg kulena i kobasica, marketingu, zaštiti naziva i podrijetla.
U knjizi je dat sustavan i cjelovit prikaz nastanka i razvoja proizvodnje slavonskog domaćeg kulena i kobasica, rečeno je na predstavljanju.
Knjiga je ujedno i prvi cjelovit opis jednog izvornog i tradicionalnog domaćeg proizvoda od mesa, koji s njom dobiva stvarnu i znanstvenu podlogu kao hrvatski nacionalni proizvod s podrijetlom, njegovim zemaljskim prostorom i sadržajem.
Redoviti profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Bela Njari, koji je jedan od recenzenata knjige, kazao je kako je riječ o vrijednom djelu, jedinstvenom u našoj zemlji.
Iz djela je razvidna cjelokupna problematika koja se odnosi na tu vrlo zahtjevnu i opsežnu proizvodnju te se bez zadrške može preporučiti, istaknuo je.