FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanfa: nagrade za sklapanje ugovora o osiguranju vozila nezakonite

Autor: nbrc
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je mišljenje o zakonitom postupanju prilikom sklapanja ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti u kojemu ističe da je svako pogodovanje u prodaji tog osiguranja ili davanje različitih povlastica, kao npr. darovanje polica osiguranja, darovanje bonova trgovaca ili naftnih kompanija, protivno zakonskim propisima, ekonomskim načelima, pravilima struke osiguranja, dobrim poslovnim običajima i poslovnom moralu.

U svom mišljenju Hanfa navodi da je društvo za osiguranje dužno sklopiti ugovor o obveznom osiguranju u skladu s odredbama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i uvjetima za osiguranje te cjenicima premija osiguranja koji su prije primjene dostavljeni Hanfi radi provjere jesu li u skladu sa zakonskim propisima, aktuarskim načelima i pravilima struke i na koje Agencija nije imala primjedbe.

Svako odstupanje od navedenog, predstavlja prekršaj kažnjiv za društvo za osiguranje i njegovu odgovornu osobu po odredbama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, ističu iz Hanfe.

Pritom napominju da su odstupanja od utvrđenih uvjeta osiguranja dopuštena samo kada se radi o odredbama o kojima se strane mogu dogovoriti i navedene su u polici osiguranja, a popusti na premiju osiguranja dopušteni su i definirani samo u okviru cjenika premije osiguranja.

"Stoga je pogodovanje u prodaji obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti kao posredno ili neposredno omogućavanje imovinske koristi ugovaratelju osiguranja kao nagrade za sklapanje ugovora o osiguranju, putem davanja različitih povlastica kao što su primjerice poklanjanje polica osiguranja, pružanje besplatnih usluga, darovanje bonova trgovačkih lanaca i distributera naftnih derivata te besplatnih tehničkih pregleda i drugih materijalnih gotovinskih i bezgotovinskih davanja (npr. vaucheri društava za osiguranje), protivno zakonskim propisima, ekonomskim načelima, pravilima struke osiguranja, dobrim poslovnim običajima i poslovnom moralu".

Članovi uprave društva za osiguranje moraju osigurati poslovanje društva za osiguranje sukladno odredbama Zakona o osiguranju i propisima donesenim na temelju tog Zakona, odnosno sukladno drugim zakonima kojima se uređuje poslovanje društva za osiguranje te propisima donesenim na temelju tih zakona, jer u suprotnom postupaju protivno odredbama Zakona o osiguranju, navode iz Hanfe.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙