FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezan početak tjedna na europskim burzama

Autor: neba
LONDON, 11. travnja 2011. (Hina/reuters) - Na europskim je burzama tjedan počeo blagim padom cijena dionica, jer su ulagači suzdržani uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, ali i zbog rasta cijena nafte, što bi moglo negativno utjecati na svjetsko gospodarstvo.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.146 bodova.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno u plusu 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC oslabili između 0,1 i 0,3 posto.

Izvješćem Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, danas počinje sezona objave poslovnih rezultata američkih kompanija u prvom tromjesečju, koja će pokazati ima li prostora za daljnji rast cijena dionica.

„Oprezan sam po pitanju kratkoročnih izgleda za dionice jer zbog rasta ulaznih troškova jača pritisak na marže kompanija, a analitičari to još nisu ugradili u svoje procjene“, kaže Frederic Buzare, direktor u fondu Dexia Asset Management.

A rast ulaznih troškova ponajviše je posljedica rasta cijena nafte, koje se kreću na najvišim razinama u 30 mjeseci.

I dok rast cijena sirovina negativno utječe na većinu sektora, pozitivno utječe na rudarski. Jutros je dionica Rio Tinta poskupila 1,1, a BHP Billitona više od 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,5 posto, na 9.719 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙