FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankarski sektor pritisnuo europske burze

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su nastavili s padom, poglavito zbog rasta zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni te uoči objava poslovnih izvješća kompanija.

Indeks londonske burze FTSE tako je bio u minusu 1,01 posto, na 5.935 bodova, a frankfurtski DAX je iznosio 7.104 boda, oslabjevši 1,03 posto. Pariški CAC je bio na gubitku od 1,48 posto, zaronivši na 3.915 bodova.

„Dužničkoj krizi ne vidi se kraja. Najveći problem je Grčka za koju postoji bojazan da neće moći podmirivati svoje financijske obveze“, rekao je Koen De Leus iz bruxelleskoga KBC Securities.

Ulagači su također zabrinuti da bi se pregovori Portugala oko međunarodne pomoći mogli naći pod pritiskom nakon što je na finskim izborima veliki broj glasova dobila stranka koje je već prijetila da će staviti veto na pomoć.

Financijski sektor bio je stoga najteže pogođen, posebice nakon medijskih napisa da je Grčka tražila restrukturiranje duga, što je potom zanijekao ministar financija te zemlje. Tako je vrijednost dionice Alpha Banka potonula 3,1 posto, a BBVA-ova 2,7 posto.

Ulagači nestrpljivo čekaju objavu izvješća o poslovnim rezultatima Citigroupa koji bi, očekuje se, mogao izvijestiti o padu tromjesečne dobiti i prihoda u nesigurnom trgovinskom okruženju i uslijed slabe potražnje za potrošačkim zajmovima.

Među glavnim pojedinačnim gubitnicima našao se Nestle s padom cijene dionice od 3,9 posto, nakon što je ta najveća svjetska prehrambena grupa postigla sporazum o preuzimanju 60-postotnog udjela kineske prehrambene grupi Yinlu, za kojeg analitičari smatraju da bi se mogao naći pod povećalom nadzornih vlasti.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,36 posto na 9.556 bodova.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙