FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale; zabrinjava inflacija u Kini

Autor: neba
LONDON, 14. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon vijesti da bi inflacija u Kini mogla dosegnuti najvišu razinu u 32 mjeseca, što bi moglo izazvati daljnje povećanje kamata u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.130 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,7 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,6 posto.

Mediji u Hong Kongu pišu jutros da bi inflacija u Kini u ožujku mogla dosegnuti 5,3 do 5,4 posto, najvišu razinu u 32 mjeseca.

Kineska središnja banka već mjesecima nastoji suzbiti inflacijske pritiske povećanjem ključnih kamata, pa se, ako i službeni podaci potvrde jutrošnju informaciju, može očekivati daljnje povećanje cijene novca u Kini.

„Inflacija u zemljama u razvoju postalo je ozbiljno pitanje, jer je utjecaj rasta cijena sirovina jači u tim gospodarstvima“, kaže Arnaud Scarpaci, portfelj menadžer u fondu Agillis Gestion.

U fokusu ulagača ovih će dana najviše biti kvartalni poslovni rezultati kompanija. Jutros je cijena dionice Rochea pala 1 posto, jer je taj farmaceutski div u proteklom tromjesečju ostvario manju prodaju nego što se procjenjivalo.

„Općenito, mislim da će rezultati biti dobri, no pozornost bi trebala biti usmjerena na zarade najvećih američkih industrijskih kompanija, koje bi mogle pokazati kakvi su izgledi američkog gospodarstva“, kaže Scarpaci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 9.653 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙