FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

Autor: neba
TOKYO, 20. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama vodeći indeksi jutros osjetno porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon odličnih poslovnih rezultata Intela, dok je rast cijena metala pozitivno utjecao na rudarski sektor.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,9 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji te Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu ojačali su između 0,3 i 0,9 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,4 posto. Pritom je indeks tehnološkog sektora ojačao 2,5, a rudarskog 2,1 posto.

Rast cijena dionica u tehnološkom sektoru uslijedio je nakon što je Intel objavio procjene o većem rastu prihoda i dobiti u prvom kvartalu nego što su analitičari očekivali.

Snažan rast tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se upravo dobrim rezultatima najvećeg svjetskog proizvođača čipova, jer je to potaknulo rast cijena dionica japanskih proizvođača poluvodiča.

„Današnji rast cijena u potpunosti se zahvaljuje poslovnim rezultatima kompanija, što je poboljšalo raspoloženje ulagača“, kaže Ben Potter, analitičar u tvrtki IG Markets.

Slabljenje dolara prema euru potaknulo je, pak, rast cijena metala i drugih sirovina, što je pozitivno utjecalo na rudarski sektor.

Cijena zlata dosegnula je jutros 1.497 dolara po unci, pa se kreće nedaleko rekordnih razina. Cijena srebra dosegnula je, pak, 44,27 dolara po unci, najvišu razinu u 31 godinu.

Jutros su porasle i cijene nafte. Na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' ojačala je 0,6 posto, na 108,95 dolara po barelu, dok je na Londonskom tržištu porasla 0,5 posto, na 121,95 dolara.

Na valutnim se tržištima, pak, euro oporavio od jučerašnjeg pada. Zbog dužničkih problema nekoliko članica eurozone, tečaj europske valute potonuo je jučer na samo 1,4155 dolara, najnižu razinu u dva tjedna.

No, podaci koji ukazuju na jačanje gospodarske aktivnosti u Njemačkoj i Francuskoj potaknuli su rast eura. Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,4380 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 117,30 na 119,30 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 82,40 na 82,90 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙