FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

KIJEV - Nasljeđe černobilske katastrofe ostaje snažno, a učinci radioaktivnog zagađenja, aktualizirani nedavnim događajima u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushimi, u pogođenom se području osjećaju i 25 godina poslije katastrofe, rekao je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru na sastanku na vrhu koji se održava u Kijevu na temu sigurnog i inovativnog korištenja nuklearne energije. Istaknuo je i da je hrvatska vlada uvijek djelovala odgovorno i pridavala veliku važnost nuklearnoj sigurnosti, poštujući međunarodna pravila i obveze. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je da je današnja donatorska konferencija ostvarila uspjeh "bez presedana". Međunarodna donatorska konferencija sazvana je jer za završetak gradnje novog betonskog sarkofaga nedostaje 740 milijuna eura. Organizirala ju je Ukrajina, zajedno s Europskom unijom i skupinom G-8 najrazvijenijih zemalja svijeta, kojom ove godine predsjeda Francuska. Predsjednik EK Barroso najavio je da će EU odobriti 110 milijuna eura za izgradnju novog sarkofaga, a Rusija je obećala 45 milijuna eura. Hrvatska vlada je na prošlotjednoj sjednici donirala 1,1 milijuna kuna u tu svrhu.

NEW YORK - Najveća američka investicijska banka Goldman Sachs izvijestila je u utorak o snažnom padu dobiti u prvom tromjesečju u usporedbi s godinom ranije. Goldman Sachs ostvario je u prvom tromjesečju neto dobit od 2,7 milijarde dolara, u usporedbi s 3,5 milijarde dolara ostvarenih u istom razdoblju godinu ranije. Prihodi su mu na godišnjoj razini pali za sedam posto i iznosili su 11,9 milijardi dolara. Na rezultate u prvom tromjesečju značajnije je utjecao otkup pet milijardi dolara povlaštenih dionica od Berkshire Hathawaya, konglomerata u vlasništvu poznatog američkog ulagača Warrena Buffetta. "Zadovoljni smo rezultatima u prvom tromjesečju", kazao je izvršni direktor banke Lloyd Blankfein. "Gledajući unaprijed, i dalje uočavamo ohrabrujuće pokazatelje za gospodarsku aktivnost na globalnoj razini“.

TOKIO - Japanska automobilska kompanija Toyota Motor, tvorac hibridnih automobila Prius, u Kini će početi proizvoditi vozila niske emisije štetnih plinova i njihovih komponenti. U govoru na sajmu automobila u Šangaju, Toyotin izvršni direktor i predsjednik uprave Akio Toyoda izvijestio je da njegova tvrtka želi proizvoditi ekološki prihvatljiva vozila i njihove sastavne dijelove u Kini. "Želimo Kinu upoznati sa svim našim ekološki prihvatljivim tehnologijama", kazao je Toyoda. Na kineskom, najvećem svjetskom tržištu automobila gledano po količini prodanih vozila, Toyota zaostaje po prodaji za ostalim velikim proizvođačima automobila poput Volkswagena. Proizvodnja vozila u Kini poput hibrida mogla bi Toyoti pomoći da zauzme bolji položaj na tržištu tog najvećeg azijskog gospodarstva.

LONDON - Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, oporavivši se od rasprodaja dan ranije, no pritisci na jedinstvenu valutu ne popuštaju uslijed dužničkih problema eurozone. Euro je u takvom okruženju ojačao 0,5 posto prema dolaru, na 1,4309 dolara. Prema jenu je oslabio, te se tako njime trgovalo po 117,52 jena. Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen na 82,61 jen. Euro se donekle oporavio od gubitaka dan ranije, kada su ulagači više zazirali od rizičnije imovine zbog jačanja uvjerenja da će Grčka biti prisiljena na restrukturiranje svojeg duga. Negativnom raspoloženju na deviznim tržištima pridonijelo je i upozorenje agencije Standard & Poor's da će sniziti američki AAA kreditni rejting. Trgovci, međutim, upozoravaju na mogući novi val prodaja eura uoči uskršnjih blagdana. Podaci koji su ukazali na "zabrinjavajuće" jačanje inflacije, nagnali su analitičare na predviđanje oštrijeg rasta kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB). Po podacima Eurostata, godišnja stopa inflacije u eurozoni u ožujku je skočila na 2,7 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙