FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u dvjema njemačkim saveznim pokrajinama test za Merkel

Autor: nkre
BERLIN , 25. ožujka 2011. (Hina) - U saveznim pokrajinama Baden-Wuertenberg i Rheinland-Pfalz (Porajnje-Falačka) u nedjelju se biraju pokrajinski parlamenti a izbori, posebice u Baden-Wuertenbergu, gdje demokršćanima prijeti silazak s vlasti nakon gotovo 60 godina, doživljavaju se kao važan test za demokršćansko-liberalnu vladu kancelarke Angele Merkel.

Uoči izbora ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi sadašnja koalicija između Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Liberalno-demokratske stranke (FDP) u saveznoj pokrajini Baden-Wuertenbergu mogla izgubiti parlamentarnu većinu. CDU bi, prema ispitivanjima instituta Forsa koje je objavio tjednik Stern, osvojio 38 posto dok bi njegov koalicijski partner FDP osvojio pet posto, što je ujedno i izborni prag. Istodobno bi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i stranka Zeleni, kako pokazuje ispitivanje, mogle svaka osvojiti po 24 posto glasova i tako zajednički preuzeti vlast u gospodarski najrazvijenijoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Gubitak vlasti u Baden-Wuertenbergu bi za CDU predstavljao težak politički udarac. S jedne strane zato što demokršćani u ovoj saveznoj pokrajini, koja je sa sjedištima automobilskih tvrtki poput Mercedesa ili Porschea na glasu kao kao kolijevka njemačke visoke tehnologije i dobrim dijelom skrbi za imidž CDU-a kao najkompetentnije stranke kada je gospodarstvo u pitanju, a s druge strane i zbog toga što bi premoć stranaka s ekološkom kompetencijom, poput Zelenih, pokazale da je politika vlade Angele Merkel prema nuklearnoj energiji pogrešna.

Uoči izbora, u sjeni nuklearne katastrofe, sve više birača smatra naime pitanje korištenja nuklearne energije važnom političkom temom. Prije događaja u Japanu 33 posto ispitanih je to pitanje smatralo važnim, dok je sada taj broj narastao na 49 posto. U Baden-Wuerttenbergu se nalaze i dvije "problematične" nuklearne elektrane koje su nakon havarije u Japanu privremeno isključene.

Promatrači procjenjuju da kada je u pitanju nuklearna energija politika vlade Angele Merkel, koja je prošle godine poništila već dogovoren plan isključivanja nuklearnih elektrana, ne odgovara stajalištima većine građana Njemačke koji se zalažu za što skorije isključenje elektrana. Stoga mnogi njezin najnoviji obrat i najavu promišljanja prošlogodišnje odluke o produljenju rada elektrana smatraju predizbornim taktiziranjem.

Prema nekim pokazateljima stranka Zeleni bi na nedjeljnim izborima u Baden-Wuerttenbergu mogla čak izići i kao stranka s najviše osvojenih glasova. U tom slučaju na čelu ove savezne pokrajine bi mogao doći glavni kandidat stranke Zelenih Winfried Kretschmann koji bi time postao prvi "zeleni" premijer jedna savezne pokrajine.

U pokrajini Rheinland-Pfalz, prema svim pokazateljima, SPD s premijerom Kurtom Beckom ostaje i sljedećih pet godina na vlasti. No po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja SPD bi mogao biti oslabljen tako da bi vladu mogao sastaviti samo s potencijalnim partnerom, strankom Zelenih, kojoj se i u ovoj saveznoj pokrajini predviđa politički uzlet.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙