FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor umjereni optimist glede gospodarskog rasta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 31. ožujka 2011.(Hina) - Prema novoj projekciji gospodarskog rasta, Slovenija ove godine može očekivati rast BDP-a od 2,2 posto, a 2012. godine 2,6 posto, što je znak postupnog gospodarskog oporavka, naveo je u četvrtak ured za makroekonomske analize slovenske vlade.

Za razliku od prošle godine kad je domaća potrošnja padala, ove se godine računa na njezin skroman rast i to za 0,7 posto, dok bi investicije porasle za 0,3 posto u odnosu na lani.

Komentirajući rezultate, predsjednik slovenske vlade Borut Pahor rekao je na konferenciji za novinare da su podaci o očekivanom gospodarskom rastu u iduće dvije godine znak gospodarskog oporavka, ali da će taj oporavak biti brži ako Slovenija realizira potrebne reforme.

"Slovenija doživljava gospodarski oporavak, ali bi on bio veći kad bismo brže prihvaćali reforme za jačanje naše konkurentnosti", rekao je Pahor.

On je glede razvoja Slovenije "umjereni optimist", ali prema njegovu mišljenju gospodarski je rast u ovoj i idućoj godini znatno ovisan i o gospodarskom rastu u najvažnijim ekonomskim partnerima Slovenije, te situaciji na financijskim tržištima zbog očekivanog poskupljenja kredita i povećanja kamatnih stopa.

Uz to, Pahor je rekao da je mnogo toga ovisno i o tome kako će ove godine rasti cijene nafte i hrane čije se poskupljenje na slovenskom BDP-u tradicionalno odražava više nego u drugim članicama eurozone.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙