FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, poznatija kao Petrova bolnica, obilježava 90 godina postojanja te je tim povodom predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila novouređene odjele za babinjače i novorođenčad te pustila u rad nove uređaje - linearni akcelerator (LA) i CT simulator za liječenje malignih bolesti. Predstojnik Klinike prof. Slavko Orešković rekao je na prigodnoj svečanosti kako je u obnovu odjela, kroz koje godišnje prođe više do 3.000 rodilja i djece, uloženo osam milijuna kuna te da je nabava LA i CT-a stajala 37 milijuna kuna. Riječ je, kazao je predstojnik, o vrhunskoj radiološkoj opremi koja je nužna za liječenje ginekološkog raka, od kojega se u toj ustanovi liječi polovica oboljelih žena iz cijele Hrvatske. Čestitajući djelatnicima klinike 90. obljetnicu, predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako je i sama u njoj doživjela neke od najsretnijih dana, te je jako veseli svako poboljšanje zdravstvene skrbi o majkama i djeci te ženama čije je zdravlje ugroženo. Premijerka je naglasila kako vlada u posljednje dvije godine, od kako joj je na čelu, posebno vodi brigu o pronatalitetnoj politici. U proračunima 2009., prošle i za ovu godinu, nisu dirana sredstva za pronatalitenu politiku, pa vlada za dječji doplatak i porodiljne naknade izdvaja godišnje 4 milijarde kuna, kazala je Kosor.

ZAGREB - Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević pozvao je danas Hrvatski sabor da sazove žurnu tematsku sjednicu o haaškoj presudi hrvatskim generalima, a sve dok se ta sjednica ne sazove, on će štrajkati glađu, ne uzimajući vodu i hranu, kao najmanje što može napraviti da se oduži suborcima koji su sada u zatvoru. Prvostupanjska presuda Haaškog suda u potpunosti negira saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu i kriminalizira ne samo vojnu operaciju i pojedince, nego i cijeli Domovinski rat, tadašnju vlast i hrvatski narod, rekao je Jašarević na konferenciji za novinare. Ustvrdio je kako su i određeni dijelovi hrvatske vlasti u suradnji s tužiteljstvom u Haagu povrijedili pozitivne zakonske propise dostavljajući materijale, koje je presuda nekritički obradila i stavila u pogrešan kontekst, pa bi, napomenuo je, trebalo osnovati istražno povjerenstvo koje bi se među ostalim pozabavilo i povredom tih zakona te čuvanjem državne tajne.

ZAGREB - Koalicija Srpska sloga ocijenila je da haška presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kao i ranije presude počiniteljima ratnih zločina sa srpske strane u Hrvatskoj, "izražavaju stvarnost onoga što se događalo u Hrvatskoj 90tih godina prošlog stoljeća"."Ona, međutim, nije presuda hrvatskom narodu i hrvatskoj državi i njegovom pravu da brani svoju slobodu, već je presuda onima iz redova hrvatskog naroda koji su slobodu i pravo na građansku jednakopravnost pokušavali uskratiti građanima Hrvatske, i to onima srpske nacionalnosti, pored ostalog, i činjenjem zločina i etničkim čišćenjem", stoji u priopćenju Srpske sloge. Ističe se da presudu generalima Gotovini i Markaču pred sudom u Hagu Hrvatska treba iskoristiti kao priliku za suočavanje s tamnom stranicom nedavne prošlosti, za prestanak ksenofobičnog ponašanja, za poslijeratnu normalizaciju i za pomirenje između većinske hrvatske nacionalne zajednice i srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj. "Same presude hrvatskim generalima, kao i šokiranost društva predmetnim haškim presudama posljedica je državne politike u zadnjih 20-ak godina koja nikada nije bila spremna ozbiljno se suočiti s vlastitom prošlošću, te potpuno se nekritički odnosila prema zločinima sa hrvatske strane.Nesankcioniranjem zločina, i njegovim upornim negiranjem, država je željela nametnuti osjećaj kolektivne krivice hrvatskom narodu što nikako nije i ne smije biti slučaj, a hrvatski generali su samo kolateralne žrtve takve politike i zamjenski krivci za tadašnji politički vrh Hrvatske", stoji u priopćenju kojega je u ime koalicije devet stranaka i organizacija srpske nacionalne manjine potpisao Veljko Džakula.

ZAGREB-Studija o rekonstrukciji zapovjednog vrha JNA u razdoblju agresije na Hrvatsku, namijenjena javnoj uporabi, predstavlja u svijetu jedinstven, detaljan, poimeničan i točan prikaz najvišega vojnog vrha jedne vojske, navodi se u predgovoru knjige. Monografija "Zapovjedni vrh JNA" prvi je znanstveni rad s temeljitim pregledom narodnosne i republičke strukture vrha JNA od 1945. do 1992., posebice u razdoblju od 1990. do 1992., tvrde u predgovoru urednici Ante Nazor i Ivan Brigović. Oni smatraju da su prikupljeni podatci o JNA, odnosno njezinim ustrojbenim cjelinama, jedinicima i zapovjednom kadru, naročito bitni znanstvenicima, ponajprije povjesničarima, ali i raznim državnim ustanovama. Drže da rezultati te studije nameću pitanje izradbe zasebne studije o zapovjednom vrhu "Srpske vojske Krajine". Izrada studije potaknuta je iz triju razloga - povijesnih, kazneno-pravnih i sukcesijskih - a obuhvaća gotovo 1500 stranica raznog pisanog teksta te priloga, ali su autori odlučili objaviti samo njezine najzanimljivije dijelove.

ZAGREB-Četvorica bivših pripadnika topničke bitnice 7. gardijske brigade "Pume" izravno su danas na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci teretili dvojicu bivših suboraca, Antuna Novačića i Nenada Jurinca, da su u akciji "Maestral" 1995. pucali u srpske zarobljenike. Na suđenju sedmorici pripadnika "Puma" zbog strijeljanja šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima svjedok Josip Haramina ostao je pri svojem iskazu iz istrage kad je rekao da je preko radioveze čuo zapovjednika brigade, pokojnog generala Ivana Koradea, da u njegovu postrojbu na položaju u Mliništima kod Glamoča u BiH šalje dvojicu ratnih zarobljenika "za osvetu zbog ubojstva njihova zapovjednika bitnice". Svjedok je vidio da su njegovi suborci zavezane zatvorenike tukli, a potom su ih trećeoptuženi Antun Novačić i šestooptuženi Goran Gaća odveli na rub šume. Osobno je vidio da je u jednog od zarobljenika pucao Novačić.

VARAŽDIN - U Varaždinu u Ulici Vilka Novaka danas je svečano označen početak gradnje novog POS-ova naselja, a predstavnici investitora, izvođača radova i projektanata najavili su da će, po programu društveno poticane stanogradnje, u prvoj fazi biti podignute četiri zgrade s ukupno 168 stanova, 80 garaža i dvama poslovnim prostorima, u što će biti uloženo 99,15 milijuna kuna. Po ugovorima o gradnji, prve četiri zgrade trebaju biti dovršene i useljive u roku od 20 mjeseci, odnosno u prosincu sljedeće godine, a investitori i izvođači radova nadaju se da će to biti i ranije.

ZAGREB - Zbog nedolaska optuženog nogometaša Međimurja Nikole Melnjaka na zagrebačkom Županijskom sudu danas nije održano pripremno ročište u slučaju "Offside" u kojemu su 15 igrača i športskih djelatnika iz nogometnih klubova Croatia Sesvete, Varteks i Međimurje optuženi za namještanje utakmica i primanje mita. Ročište na kojem bi se trebao odrediti datum početka suđenja te dokazi koji će se provesti na glavnoj raspravi sutkinja Gordana Mihela Grahovac "pomaknula" je za sutra. Zbog velikog broja optuženika za javnost zatvoreno ročište ponovno je zakazano u zgradi Trgovačkog suda.

ZAGREB - Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Opća uprava za tisak i nakladništvo Narodne Republike Kine danas su u Zagrebu potpisali Memorandum o suglasnosti o suradnji i tom prigodom kinesko izaslanstvo darovalo je zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) "Digitalnu biblioteku Kine" s podatcima o kineskoj književnosti, nakladništvu i tiskovinama. Memorandum su potpisali državna tajnica Nina Obuljen i zamjenik ravnatelja kineske Opće uprave za tisak i nakladništvo Sun Shoushan. Digitalnu bazu, koja obuhvaća oko 384 e-knjiga, 27 svezaka, mnoge godišnjake, kineske novine, priručnike i časopise predstavio je Zhang Yijun, direktor Odjela za e-izdavaštvo pri kineskoj Općoj upravi za tisak i nakladništvo, istaknuvši kako kulturnu razmjenu kroz knjigu ne može zamijeniti niti jedan drugi oblik razmjene, osobito u vrijeme digitalnih publikacija.

ĐAKOVO- Godinu i pol dana pošto je đakovačko rodilište zatvoreno jer nije imalo operacijsku dvoranu za zahtjevnije porođaje te za razliku od rodilišta u Sinju, Makarskoj i Imotskom nedavno nije ušlo u program preuređenja i opremanja izvanbolničkih rodilišta, i vlast i oporba u Đakovu prvi put su se ujedinile u zajedničkoj inicijativi. Gradonačelnik Zoran Vinković, stranke gradske vladajuće koalicije SDP-HNS-HDSSB i dio oporbe HSU, HSP i HSLS u vijećnici su na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednici vlade Jadranki Kosor uputili zaključak. Oporbeni HDZ i HSS nisu se odazvali pozivu. Od ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zahtijevaju da neodgodivo u natječaj za preuređenje i opremanje izvanbolničkih rodilišta uvrsti i rodilište u Đakovu, a grad Đakovo ponovno u mrežu izvanbolničkih rodilišta u Hrvatskoj. "Đakovo zaslužuje svoje rodilište, to više što je pokrivalo 70.000 stanovnika u Đakovštini i rubnim dijelovima dviju susjednih županija" rekao je Vinković.

OSIJEK - Osječko Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" na 5. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova iz cijeloga svijeta u Bratislavi osvojilo je zlatnu diplomu za kvalitetu i naslov pobjednika u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova, izvijestio je danas dopredsjednik i glasnogovornik toga društva Tomislav Levak. Natjecanje se održalo od 14. do 17. travnja, a riječ je, kaže Levak, o najuglednijem svjetskom natjecanju pjevačkih zborova. Dodao je kako je osječkoj "Lipi" to osmo svjetsko zlato.

SPLIT - U prvim nedjeljnim satima osmomjesečno mrtvo dijete dovedeno je na Hitnu pomoć u Jelsi na otoku Hvaru, izvijestila je danas splitska policija. Mrtvo dijete su u 5,50 sati na Hitnu pomoć donijela 24-godišnja Romkinja, majka djeteta, i djetetova baka. Policija je odmah počela istraživati slučaj te za sada doznala da je osmomjesečno dijete preminulo noću sa subote na nedjelju na javnom smetištu u Jelsi, gdje se nalazilo zajedno s roditeljima, djedom i bakom. Čim je utvrđeno da je dijete mrtvo, bez vidljivih tragova nasilja, po nalogu dežurnog istražnog suca Županijskog suda u Splitu prevezeno je na patološki odjel Kliničkoga bolničkog centra (KBC) u Splitu na obdukciju, nakon koje će biti poznat točan uzrok smrti djeteta. Inače, 24-godišnju majku djeteta policija je uhitila zbog više kaznenih djela među kojima su teške krađe i nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

SPLIT -Između rta Lovišća i rta Sućuraj, na mjestu gdje je potopljen brod u I. svjetskom ratu, policija je zatekla brodicu s pet čeških i jednim hrvatskim državljaninom. Kriminalističkom istragom utvrđuje se jesu li Česi pokušali iz mora izvući vrijedna i zakonom zaštićena kulturna dobra. Pet Čeha i voditelja brodice 28-godišnjega hrvatskog državljanina zateklo je plovilo „Sv. Rok“ dubrovačko-neretvanske Policijske uprave (PU) zajedno sa splitskom policijom. Policija je utvrdila da Česi, koji privremeno borave u Igranima kod Makarske, posjeduju ronilačke licencije i koncesijsko odobrenje za ronjenje tvrtke iz Tučepa.

(Hina) xntod yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙