FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sati

ZAGREB - Američki stručnjak za međunarodno pravo Edward Slavko Yambrusic u telefonskom razgovoru izjavio je Hini, u povodu nepravomoćne presude generalima Gotovini i Markaču, da su časni ljudi, branitelji svoje domovine, sramotno osuđeni od jednog ad hoc nezakonita tribunala. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nije zakonit u svojoj koncepciji, zakonskoj strukturi i sudskoj praksi, izjavio je Yambrusic, napomenuvši kako je tribunal pravno i zakonski ograničen ili hendikepiran, jer djeluje u jednom samobitnom sustavu u tzv. međunarodnom kaznenom pravu, a da ne razmatra zakonitost uporabe sile, t.j. agresora i branitelja u samoobrani. "Nasilje i agresija je 'conditio sine quo non' za uspostavu participacije pojedinaca u zajedničkom zločinačkom pothvatu, koji je zločin sam po sebi", rekao je, dodavši kako je haaški ad hoc tribunal stvorio "novi zakon" u tzv. progresivnom razvoju međunarodnog kaznenog prava daleko od načela Nuernberške povelje i Povelje UN-a. Po njegovim riječima jedan virtualni sustav, koji je bez osnovnoga međunarodnog zločina agresije, besmislen je. Kad su u pitanju izvori međunarodnih norma i standardi međunarodnog prava, suci ad hoc tribunala samo su "trećerazredni", t.j. "uvjerljivi autoriteti". Zato "novi zakon" koji su oni stvorili u svojoj jurisprudenciji nema težine, kojeg bi slijedila međunarodna zajednica, dodao je. Yambrusic tvrdi da sud koji daje prednost politici umjesto vladavini zakona ne može biti sud pravde. "Nažalost, te odluke su još jednom potvrdile da je to politički sud u službi arogantnih međunarodnih moćnika", izjavio je američki stručnjak za međunarodno pravo Yambrusic. Napominje da je riječ o sudu koji žrtvuje pravdu i ljudsko dostojanstvo za nesiguran mir i selektivnu zaštitu humanosti. "Bez obzira na navodni zločin u ratu za koji se okrivljuju hrvatski generali, taj je zločin neznatan prema dobru kojem su pridonijeli i zlu koje su spriječili ili uništili te miru koji su svojom hrabrošću omogućili", smatra Yambrusic. Po njegovim riječima slati svoje građane pred takav politički sud najizrazitiji je primjer državne neodgovornosti u osnovnoj dužnosti zaštite svojih građana.

ZAGREB - Savjetnik bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića Tomislav Jakić rekao je da Mesić ne želi komentirati prvostupanjsku presudu, niti je to ikada činio. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije bio dostupan za izjavu u povodu presude prvostupanjskog vijeća Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču jer je u posjetu Kini. Haaški sud je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Kao jedan od glavnih dokaza za postojanje tzv. udruženog zločinačkog pothvata, Vijeće je uzelo "raspravu vođenu na brijunskom sastanku predsjednika Tuđmana s vojnim zapovjednicima 31. srpnja 1995., nekoliko dana uoči operacije Oluja", rekao je Orie, dodajući kako je Vijeće zaključilo da su osobe na sastanku razmatrale "važnost odlaska krajinskih Srba kao važnog ishoda i sastavnog dijela predstojećeg napada".

ZAGREB - Današnju prvostupanjsku presudu, koju je Haaški sud izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču komentirao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, koji je izjavio da je presuda pljuska, ne našemu narodu, nego pljuska Europi i cijelome svijetu. Predsjednik HBK mons. Srakić rekao je kako je danas žalosni petak te da zajedno s ostalim građanima Domovine dijeli osjećaje i gorčinu koja nas je zahvatio kada se obrana Domovine proglašava zločinačkim pothvatom.Izjavu nadbiskupa Srakića prenio je večeras Hrvatski radio uz napomenu da je to osobna izjava nadbiskupa Srakića te da će Hrvatska biskupska konferencija dati naknadno posebno priopćenje o haaškoj presudi.

ZAGREB - Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) smatra da je presuda Haaškoga suda izrečena danas hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču neprimjerena "pljuska" i Republici Hrvatskoj, NATO savezu, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te ostalim saveznicima u vojno-redarstvenoj akciji "Oluji". U tom kontekstu buduće polje djelatnosti - diplomatsko, političko, pravno i svako drugo stavlja sve navedene faktore u sasvim novu i jasnu dipoziciju, stoji u večerašnjem priopćenju HDPZ-a. Navodi se da je Predsjedništvo HDPZ-a na današnjoj izvanrednoj sjednici zaključilo da je presuda istovjetna argumentima kojima je agresor opravdavao početak ratnih aktivnosti u Domovinskom ratu. Predsjedništvo je zaključilo da presuda abolira te argumente nakon ratnih neuspjeha i nastojanja da agresor prisvoji teritorije koji mu nikada nisu pripadali. Dodaje se da je Republika Hrvatska članica NATO saveza te da je presuda pokušaj revizije argumenata kojima je Republika Hrvatska prihvaćena kao članica NATO saveza . HDPZ smatra da ta presuda nije samo protiv Republike Hrvatske nego kapitalno i protiv NATO članica i njegovih saveznika u Domovinskom ratu te da Haaški tribunal, kao instrument određenih političkih struktura, u rezimeu presude jasno izražava namjere tih političkih struktura.

ZAGREB - Više braniteljskih i drugih udruga, koje su se očitovale o presudi koja je danas na Haaškom sudu izrečena hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ocijenile da je presuda nepravedna, sramotna i prvorazredni pravosudni skandal, te da je zajednički zločinački pothvat za koji su generali optuženi izmišljotina koja će imati teške i nesagledive posljedice za budućnost hrvatskoga naroda i Hrvatske. Tako Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata Hrvatske zajednice Herceg- Bosne (HZ HB) ističe da je "zločinački pothvat izmišljotina kojoj je cilj dovesti hrvatski narod i državu, zbog njezina geostrateškog položaja, u podređeni položaj i pretvaranje u koloniju bez stvarnoga suvereniteta". Branitelji pozivaju na dostojanstvo i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske i navode da je presuda generalima "još jedna u nizu nepravdi kojima je kroz povijest bio izložen hrvatski narod, kao malo koji drugi narod". Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata djelatnika "Podravke" (UBIUDR) ističe da, se nakon sramotne presude hrvatskim generalima može samo još jednom ustvrditi - "Europa nas je drugi put izdala - prvi put kad nisu na vrijeme reagirali i zaustavili srpsko-jugoslavenskog agresora, a drugi put kad je Haški sud donio nepravednu presudu ljudima koji su branili i obranili hrvatsku državu, za koju je život položilo oko 15 tisuća nevinih ljudi. Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. pak "s gnušanjem odbacuje presude generalima Gotovini i Markaču izvučene iz glavne optužnice o zajedničkom zločinačkom pothvatu, što predstavlja potpuno izvrtanje činjenica". Odbacuje optužbu da se radilo o međunarodnom sukobu te očekuje od hrvatskoga državnog vrha da se oštro suprotstavi "toj sramotnoj presudi koja je nastala u sprezi dijela međunarodne zajednice, srpskog agresora i hrvatskih izdajnika na čelu s bivšim predsjednikom Mesićem". Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) smatra da su presude generalima Gotovini i Markaču prvorazredni pravosudni skandal koji će imati teške posljedice za međunarodno pravo te da odgovornost za presude snosi i hrvatska državna vlast u zadnjih deset godina, koja je, ističu, "bezpogovornim služenjem a ne suradnjom s ICTY-em, izdala hrvatske interese i omogućila politici zemalja koje su željele i žele propast hrvatskoj državi, da putem opisanoga suda ostvaruju svoje ciljeve". Nadstranačka inicijativa i udruga "Volim Hrvatsku" ocijenila je da je presuda generalima Gotovini i Markaču i kvalifikacije koje su u njoj iznijete presuda Domovinskom ratu i Republici Hrvatskoj i imat će nesagledive i teške posljedice za budućnost Hrvatske i Hrvata. Za tu udrugu presuda je i" konačna potvrda postojanja zločinačkoga pothvata protiv suvereniteta Hrvatske, u kojem sinhronizirano djeluju EU i sud u Hagu". Dodaje da "Hrvatska nema što čekati, i da je vrijeme za prijevremene izbore i uspostavu moralne, domoljubne i odgovorne politike".

ZAGREB - Haško političko sudište još je jednom pokazalo provelikosrpsku i antihrvatsku sklonost pa je osudilo hrvatske osloboditelje i junake Domovinskoga rata na dugotrajne zatvorske kazne, priopćile su večeras riječka podružnica Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) i Udruga A bojne 111.brigade ZNG iz Rijeke. Branitelji za "udruženi zločinački pothvat protiv hrvatskoga naroda i branitelja" optužuju izdajnike, kako kažu, na čelu sa Stjepanom Mesićem te ističu kako optužnicu šire i na njihove zapadne gospodare po čijem su nalogu, kako navode, lažno svjedočili i odavali državne tajne. "Ne tražimo njihove glave nego pravdu za nevine žrtve njihovih političkih i pravosudnih haških progona", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Logorašice srpskih koncentracijskih logora u kojima je na mnogim ženama počinjen ratni zločin silovanje u projektu udruženoga zločinačkog pothvata radi stvaranja Velike Srbije izražavaju zgražanje nad presudom, koja je preko hrvatskih generala upućena cijeloj Hrvatskoj, priopćile su večeras žene logorašice srpskih koncentracijskih logora. Logorašice navode kako je velikosrpski plan sadržavao genocid, uništavanje materijalnih dobara, okupaciju Hrvatske, zatvaranje, odvođenja na teritorij Srbije i etničko čišćenje na okupiranim prostorima. "Cijela ta fašistoidna ideja nije procesuirana i iskazana je u kazana onima koji su se suprotstavili toj agresiji", navode logorašice te dodaju kako su one kao silovane žrtve očekivale od demokratskog svijeta da se kazne počinitelji i začetnici agresije. Presuda hrvatskim generalima ne predstavlja pravdu nego potvrđuje činjenicu da međunarodno pravo prešućuje zločin koji je nad nama počinjen, ističu žrtve srpskih koncentracijskih logora. Logorašice su pozvale sve stradalnike i žrtve srpske agresije da pokrenu procese i zatraže obeštećenje za svoju žrtvu, imovinu, istjerivanje iz domova i dane u progonstvu te zahtijevaju od hrvatske Vlade da DORH pokrene pravne procese protiv počinitelja.

ZAGREB - U HNS-u, šokirani nepravomoćnom haaškom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ističu da je sada važno posvetiti se njezinu pobijanju u drugostupanjskom postupku, što poručuju i iz Hrvatske stranke umirovljenika dijeleći osjećaj razočarenja koji vlada u narodu, dok Hrvatski laburisti navode i da na Haaškom sudu osim prava i pravde, caruje politika. Predsjednik HNS-a Čačić je visinu kazne generalima Gotovini i Markaču ocijenio drakonskom. "Ono što je sada važno jest zadržati dostojanstvo, koncentrirati se na žalbeni postupak", izjavio je u Saboru, podsjetivši kako su se u niz navrata dogodile značajne promjene prvostupanjskih presuda u konačnom pravorijeku suda. Čelnica HNS-ovog saborskog kluba Vesna Pusić je podsjetila na slučaj generala Blaškića, kada je prvostupanjska odluka drastična promijenjena u konačnoj odluci suda te ocijenila da maksimalno politiziranje javnosti i atmosfera koja se stvara nije dobra za nepravomoćno osuđene generale u Haagu. Odbacila je i bilo kakvu mogućnost da ta presuda ikako utječe na zatvaranje Poglavlja 23, jer je suđenje u Haagu jedan poseban proces koji se vodi neovisno od pregovaranja za EU. Istaknula je i kako Haaški sud nije utvrđivao jesu li se zločini uopće dogodili, već jesu li trojica generala za njih bili odgovorni. Činjenica da su se unutar tih akcija, kao i unutar svih vojnih akcija u povijesti, dogodili i zločini, te zločine treba procesuirati - to je interes, volja i želja svakog pravednog čovjeka", poručila je Pusić. Iz HSU-a navode kako su posebno razočarani činjenicom da je Haaški sud prihvatio tvrdnju tužiteljstva o postojanju udruženog zločinačkog pothvata vezanog uz vojno-redarstvenu akciju 'Oluja' i ističu kako Oluju smatraju i smatrat će legitimnom akcijom kojom je oslobađan hrvatski teritorij, a Domovinski rat obrambenim ratom te ističu da treba učiniti sve kako bi se u drugostupanjskom procesu opovrgnuli navodi o udruživanju u zločinački pothvat. Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ocijenio je da visine izrečenih kazni Sudskoga vijeća kojemu je predsjedao Alphonse Orie, ali i obrazloženje presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokazuju da na Haaškom sudu, osim prava i tek pravde, caruje politika. Pita se i je li Sudsko vijeće priznalo postojanje fantomske, Martićeve Krajine kad je sudac Orie rekao da su Gotovina i Markač poduzimali nezakonite radnje protiv Srpske Krajine. "Vjerujemo da se s tom nakaradnom tezom da je Hrvatska vojska u legalnoj vojnoj akciji oslobađanja okupiranoga hrvatskoga teritorija nezakonito djelovala protiv Srpske krajine međunarodna zajednica ne slaže te da iza toga obrazloženja stoje Hrvatskoj neskloni lobiji", ističe Lesar.

PULA - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin danas je, komentirajući presudu Haaškog suda hrvatskim generalima, kazao kako Ante Gotovina i Mladen Markač odgovaraju ne zbog svojih uloga u ratu, nego zbog politike nakon rata. "Mogu se složiti da Gotovina i Markač nisu zaslužili kaznu, ali oni koji su zapalili 22 tisuće što obiteljskih što gospodarskih zgrada, a da ne govorimo o likvidacijama 600 starica i staraca, ti zaslužuju kaznu", rekao je Kajin. Dodao je kako je akcija "Oluja" bila legitimna i u njoj nije bilo etničkog čišćenja jer je "stanovništvo otišlo prije akcije ili za vrijeme nje, ali je zato istina da su se zgrade palile uglavnom nakon 'Oluje' da se srpsko stanovništvo ne bi vratilo".

ZAGREB - Presuda sudskog vijeća haškog tribunala nepravedna je i sramotna, no bez obzira na presudu, povijesna je istina da je Hrvatska bila žrtva agresije i nametnuta rata te je bila prisiljena osloboditi svoja okupirana područja kako bi konačno mogla normalno funkcionirati, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, priopćeno je danas iz gradonačelnikova ureda. "Ne bježim od činjenice da su se u 'Oluji' i nakon nje događali sporadični zločini, za koje počinitelji trebaju odgovarati", istaknuo je Bandić. dodavši kako je apsurdna tvrdnja i kvalifikacija da je oslobađanje okupiranih područja vlastite države zločinački pothvat. Zagrebački gradonačelnik smatra kako je još apsurdnije to "što se takva presuda temelji isključivo na jednom transkriptu neformalnog susreta državnoga vrha na Brijunima". "Žao mi je što haaški sud potvrđuje percepciju većine hrvatskih građana kako je riječ o političkim presudama jer, kako inače objasniti da su suci potpuno zanemarili činjenice obrane, koje su argumentirano oborile većinu teza iz tužbe", istaknuo je Bandić. Smatra kako je besmisleno i neshvatljivo govoriti o prekomjernu granatiranju Knina, pošto je glavni vukovarski krvnik za potpuno razaranje Vukovara i organizirana masovna ubojstva civila i ratnih zarobljenika osuđen na deset godina. Uvjeren sam kako će takva konstrukcija u presudi pasti pod pravednijim drugostupanjskim sudskim vijećem, istaknuo je, ocijenivši kako je svima jasno što se događalo tijekom Domovinskog rata, a samo je pitanje jesu li svi dovoljno pošteni da to i priznaju. Presuda neminovno otvara i pitanje odgovornosti pojedinaca iz hrvatskoga državnog vrha u vrijeme mira, koji su pridonijeli takvoj kvalifikaciji Domovinskog rata i sudbini naših generala, poručio je zagrebački gradonačelnik.

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor rekao je danas kako Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu nije dokazao krivnju hrvatskim generalima, da je vojno-redarstvena akcija "Oluja" oslobodilačka operacija, a hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu zločinci. "To su činjenice utemeljene na povijesnim izvorima koje ne može osporiti niti jedna sudska presuda", izjavio je Nazor upitan kako komentira presude generalima Gotovini i Markaču. Dodao je kako to nije kraj pravne borbe, što je doduše slaba utjeha hrvatskim generalima i njihovim obiteljima jer će do daljnjega biti odvojeni. "Oni su najveće žrtve današnje presude", ocijenio je. Nazor smatra da je Hrvatska 1991. bila u težoj situaciji nego danas, kada je suverena država, pa se uz odlučno vodstvo i jedinstvo naroda uspjela obraniti. Stoga vjeruje da će u daljnjem pravnom postupku izrečene presude biti pobijene. "Povijesno iskustvo pokazuje da se hrvatski narod nikad nije pomirio s nepravdom. Može li itko komu je stalo do istine prihvatiti presudu o 'udruženom zločinačkom pothvatu'", upitao se.

VARAŽDIN - Kako bi pomogli korisnicima socijalne pomoći te omogućili uporabu dijela gradskog zemljišta koje nitko ne obrađuje, grad Varaždin, Gradska tržnica, Razvojna agencija Sjever – DAN i Udruga Zelena mreža Varaždinske županije pokrenuli su projekt "Vrtove života" koji je danas predstavljen na mjestu budućih vrtova u prigradskom naselju Hrašćici. Svi varaždinski korisnici socijalne pomoći ili nezaposleni žive u stanovima i nemaju vlastito dvorište, a željeli bi na nekoliko gredica zasaditi malo voća i povrća, mogu se javiti u gradski upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i možda dobiju zemljište na uporabu, istaknuo je na mjestu budućih vrtova varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Naglasio je da je taj projekt novost u Hrvatskoj te da je pokrenut radi borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Za sjetvu je pripremljeno oko devet tisuća četvornih metara zemljišta koje će biti rasparcelirano, pa će svaki od 40-ak korisnika na uporabu dobiti 16 gredica, istaknuo je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar. Građanima će se osigurati i sjemenje, alat, kućica za alat i oprema te crpka za vodu, a Zelena mreža organizirat će predavanja i radionice na kojima će moći naučiti više o ekološkom uzgoju. Tržnica je spremna preuzeti viškove proizvedene u Vrtovima života te ih u ime građana koji su ih uzgojili prodati, kako bi oni nešto i zaradili. U Zelenoj mreži kane organizirati i zadrugu koja bi olakšala prodaju voća, povrća ili cvijeća, primjerice, restoranima.

SPLIT - USKOK je naložio provedbu istrage protiv šestorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, a protiv četvorice je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora, objavio je danas USKOK na internetskoj stranici. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, kao inspektor splitskoga područnog ureda porezne uprave, od 15. prosinca 2010. do 1. travnja 2011. u Splitsko-dalmatinskoj županiji u više navrata omogućio četvorici okrivljenika nelegalno držanje automata za igre na sreću, navodi se u Uskokovu priopćenju. Po dogovoru za obećanu nagradu prvookrivljenik nije obavio cjelovit nadzor i učinio sve kako bi se procesuirao prekršaj po zakonu o igrama na sreću. Tako je četvorici okrivljenika više puta pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 30.000 kuna, oštetivši državni proračun, objašnjava se u pripoćenju. Također se osnovano sumnja da je drugookrivljenik, kao inspektor šibenskog područnog ureda porezne uprave, od 18. listopada 2010. do 1. travnja 2011., u Šibensko-kninskoj županiji na isti način omogućio dvojici okrivljenika nelegalno držanje automata za igre na sreću. Tako je dvojici okrivljenih vlasnika pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 30.000 kuna, oštetivši državni proračun, stoji u prioćenju.

KARLOVAC - Hrvatsko knjižničarsko društvo i Gradska knjižnica „Ivana Gorana Kovačića“ danas su 10. okrugli stol o pokretnim knjižnicama „Pokretne knjižnice - od kočije do suvremenog bibliobusa“ organizirali u Karlovcu kao gradu domaćinu u kojem je 1911. osnovana prva takva knjižnica u Hrvatskoj. Na skupu su danas prihvaćene „Smjernice IFLA ( International Federation of Library Associations“), iz kojih se vidi da hrvatski bibliobusi prate sve svjetske trendove, no potrebno ih je uvesti i u druga mjesta, a ne samo u Bjelovaru, Koprivnici, Križevcima, Čakovcu, Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Karlovcu i Vinkovcima. Predstavnici svih tih knjižnica, svih županijskih knjižnica te gostujućih iz Novog Mesta, Ptuja, Maribora i Bihaća sudjelovali su danas na okruglom stolu, a glavni zaključak skupa je da pokretne knjižnice moraju postati pristupačne svima. Ljiljana Vugrinec, predsjednica povjerenstva za pokretne knjižnice, najavila je da će Hrvatsko knjižničarsko društvo ubrzati nabavu novih bibliobusa tamo gdje su zastarjeli te pokriti sav hrvatski prostor pokretnim knjižnicama. U nekim će sredinama to biti vozilo kombi zbog lakše pristupačnosti, a planira se nabaviti i bibliobrod za jadranske otoke. Ravnateljica karlovačke knjižnice Frida Bišćan kazala je da je njihov bibliobus iz 2003., suvremen, opremljen računalima, DVD-ima i internetom, spojen na bazu matične knjižnice, a to treba biti standard u svim pokretnim knjižnicama.Više nije dovoljno dostaviti samo knjigu, smatra Bišćan, već treb korisnicima pokretnih knjižnica omogućiti sve ili gotovo sve sadržaje kao i u velikim knjižnicama, uključivo i multimediju, predavanja i susrete s književnicima. To je potrebno, kako je kazala, da bi mogućnosti za sve bile jednake - djecu u malim mjestima te starije, bolesne i teže pokretne osobe.

SAMOBOR - Ukrajinsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj priredilo je foto izložbu "25 godina čornobyljske katastrofe. Sigurnost budućnosti" koja je danas otvorena u Samoborskom muzeju u Samoboru, priopćeno je večeras iz tog veleposlanstva. Izložba je organizirana u povodu 25. godišnjice čornobyljske katastrofe u Ukrajini, a otvorio ju je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko. Velepsolasntvo navodi kako je izložba otvorena na temelju materijala, koje je im je ustupila Ukrajinska nacionalna informacijska agencija "Ukrinform". Otvaranju izložbe su nazočili čelnici Zagrebačke županije, grada Samobora, prredstavnici Hrvatsko-ukrajinskoga društva te predstavnici ukrajinske dijaspore u Hrvatskoj. Izložba će u Samoborskom muzeju biti otvorena do 26. travnja

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙