FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće: I Markač značajno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu

Autor: kgab
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Haaški sud u petak je utvrdio da je hrvatski general Mladen Markač bio član udruženog zločinačkog pothvata, da je imao sveukupnu kontrolu nad snagama specijalne policije, da je zapovijedio granatiranje Gračaca, znao za sudjelovanje svojih potčinjenih u izvršenju kaznenih djela razaranja, pljačke i ubojstava te da nije učinio ništa da nađe počinitelje, kazni ih i spriječi nastavljanje zločina.

Vijeće je ustanovilo da je Markač sudjelovao na Brijunskom sastanku 31. srpnja 1995. i pridonio planiranju i pripremanju operacije Oluje te da je zapovijedio specijalnoj policiji da 4. i 5. kolovoza '95. granatira Gračac što je predstavljalo "protupravni napad na civilno stanovništvo i civilne objekte".

"Zapovijed da se granatira Gračac sama po sebi predstavlja značajni doprinos udruženom zločinačkom pothvatu", rekao je Orie.

Vijeće je također ustanovilo, uz neslagajuće mišljenje suca Kinisa, da su pripadnici specijalne policije 5. i 6. kolovoza sudjelovali u razaranju značajnog dijela Gračaca. Vijeće je utvrdilo da su sudjelovali u razaranju i pljačkanju imovine krajinskih Srba u Donjem Lapcu 7. i 8. kolovoza 1995.

"Vijeće je zaključilo da je gospodin Markač znao za sudjelovanje svojih potčinjenih u izvršenju tih kaznenih djela, ali nije poduzeo nikakve korake kako bi identificirao počinitelje, protiv njih pokrenuo odgovarajući postupak niti je poduzeo bilo što da spriječi počinjenje daljnjih zločina".

Vijeće je zaključilo da je svojim radnjama i propustima Markač svojim potčinjenima stvorio atmosferu nekažnjivosti što je ohrabrivalo izvršenje zločina nad krajinskim Srbima i njihovom imovinom.

"Markač je širio lažne priče i sudjelovao u prikrivanju zločina koje su počinili njegovi potčinjeni nad krajinskim Srbima i njihovom imovinom".

Orie je kazao kako su pripadnici specijalne policije ubili 25. kolovoza 1995. nekolio starijih seljana u zaseoku Gruborima. Tog i sljedećeg dana ista postrojba uz to je zapalila imovinu u Gruborima i selu Ramljane.

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙