FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Markač miran uoči presude, zdravlje mu je stabilno

Autor: spuc
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - General Mladen Markač, koji u će u petak doznati hoće li iz haaškog pritvora izaći kao slobodan čovjek ili će u njemu ostati, dočekuje presudu mirno, stabilnog zdravstvenog stanja, ali ga na dan izricanja presude sigurno očekuje veliki stres, izjavio je za Hinu Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Haaški sud trebao bi u petak presuditi Markaču, Anti Gotovini i Ivanu Čermaku, optuženima za zločine nad srpskim civilima tijekom i nakon akcije Oluja u ljeto 1995.

"General Markač je stabilan i nije previše uzbuđen, ali znam da je u sebi jako nemiran i da ga čeka veliki stres", rekao je Mikuličić Hini iz Den Haaga uoči izricanja nepravomoćne presude.

Markač, za kojeg tužitelji traže kaznu od 23 godine zatvora, boluje od dijabetesa i presudu, tri godine nakon početka suđenja, čeka u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu.

Rođen 8. svibnja 1955. u Đurđevcu, Markač je 1981. diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu i nakon odsluženog vojnog roka pristupio policijskim snagama Ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje SFRJ.

Godine 1990. bio je suosnivač policijske postrojbe za posebne namjene koja je krajem 1990. postala Antiteroristička jedinica Lučko i njezinim zapovjednikom postao 1991.

Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman imenovao ga je 1994. pomoćnikom ministra unutarnjih poslova, čime je Markač postao zapovjednikom Specijalne policije MUP-a.

Na toj poziciji proveo je Oluju i, prema optužnici, imao stvarnu kontrolu nad svim specijalcima koji su sudjelovali u operaciji i drugim akcijama na tom području.

"Markač je časna osoba koja je najbolje godine svoga života provela s jednim ciljem, a to je obrana domovine i njezine demokracije", rekao je u završnim riječima pred ICTY-em odvjetnik Mikuličić tražeći oslobađajuću presudu za Markača, koji se sudu dobrovoljno predao u ožujku 2004.

Mikuličić je obranu preuzeo naknadno, nakon što je tadašnji Markačev branitelj Miroslav Šeparović isključen na početku suđenja zbog mogućeg sukoba interesa, odnosno zbog mogućnosti da se pojavi kao svjedok u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač".

"Ovih dana preispitujem sebe i svoj tim, jesmo li učinili sve što smo mogli. Siguran sam da smo uradili sve, da smo pokazali da koncept zločinačkog poduhvata ne stoji. Ali, odluka suda je druga stvar, to je lutrija", rekao je Mikuličić.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙