FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska središnja banka nagovješćuje sumornije gospodarske prognoze nakon potresa

Autor: mpuk
TOKIO, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Guverner japanske središnje banke Masaaki Shirakawa kazao je da je japansko gospodarstvo u teškom stanju nakon razornog potresa, nagovijestivši moguće sumornije prognoze rasta.

Vlada je potvrdila važeću prognozu u mjesečnom izvješću objavljenom u srijedu, ali je procijenila izravnu štetu od smrtonosnog potresa i tsunamija koji su 11. ožujka pogodili sjeveroistok zemlje na 310 milijardi dolara, što je najskuplja prirodna katastrofa u svijetu.

Guverner nije naznačio hoće li Bank of Japan (BOJ) poduzeti daljnje korake ublažavanja monetarne politike pri idućem preispitivanju kamatnih stopa 6. i 7. travnja, ali je signalizirao da će šteta za krhko gospodarstvo biti ozbiljna.

Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom procjenjuju u prosjeku da će aktivnosti u japanskom gospodarstvu u tromjesečju od travnja do lipnja pasti za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Njihove prognoze variraju od pada na godišnjoj razini za 10 posto do smanjenja aktivnosti za samo 0,6 posto, što pokazuje koliko je teško procijeniti utjecaj najskuplje svjetske prirodne katastrofe na treće po veličini svjetsko gospodarstvo.

U razdoblju od srpnja do rujna devet ispitanih ekonomista očekuje da će Japan ponovno zabilježiti rast po prosječnoj godišnjoj stopi od 2,7 posto koji bi po njihovim prognozama u posljednja tri ovogodišnja mjeseca trebao ubrzati na 3,9 posto.

Za cijelu godinu očekuje se rast u visini skromnih 0,6 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙