FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski ministar: nema potrebe za zajedničkom intervencijom G7

Autor: mpuk
TOKIO, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Japanska tržišta nisu toliko nestabilna da bi zahtijevala zajedničku valutnu intervenciju grupe G7 ili vladinu kupovinu dionica, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Kaoru Yosano, ističući kako će šteta od prošlotjednog razornog potresa na gospodarstvo zemlje biti ograničena.

U intervjuu za Reuters Yosano je također rekao da će dodatni proračun za pomoć i obnovu katastrofom pogođenih područja biti veći od sredstava izdvojenih za saniranje posljedica potresa u Kobeu 1995. Usprkos tome, Tokio ne bi trebao imati problema s financiranjem dodatne potrošnje, naglasio je.

Japanski jen skočio je u četvrtak na rekordnu razinu prema dolaru, dok su dionice na japanskom i ostalim azijskim tržištima pale nakon što su američki dužnosnici izjavili da raste rizik katastrofalnog prodora u okoliš radijacije iz potresom pogođene japanske nuklearne elektrane.

Financijska tržišta u početnoj su fazi bila fokusirana na vjerojatne ekonomske troškove potresa, ali su u međuvremenu u prvi plan izbile naznake nuklearne katastrofe. Stoga su ulagači počeli prodavati dionice i ostalu rizičnu imovinu u bescjenje i kupovati sigurniju gotovinu i državne obveznice.

"Ne mislim da su tržišta dionica i valuta u stanju previranja", kazao je Yosano upitan treba li G7 zajednički intervenirati na deviznom tržištu kako bi se zaustavio rast jena. "Mi bismo željeli dobiti psihološku podršku od G7", dodao je.

Grupa sedam ministara financija održat će u petak ujutro po japanskom standardnom vremenu (JST) konferencijski telefonski sastanak kako bi razmotrili moguće korake pomoći Japanu u borbi s financijskim i ekonomskim utjecajem katastrofe.

Spekulira se da će Japan možda sam intervenirati na deviznom tržištu ili čak zatražiti od G7 zajedničku intervenciju kako bi se zaustavio oštri rast jena koji bi mogao dodatno naštetiti izvozno orijentiranom gospodarstvu.

Budući da dionice u Tokiju ionako pritišću pojačane bojazni u vezi s rastom svjetskog gospodarstva i snažnim jenom, neki političari pozvali su vladu da podupre tržište kupnjom dionica, no Yosano je odbacio takve prijedloge.

"Sada nije vrijeme za razmišljanje o takvim koracima. Tržišta se počinju stabilizirati", kazao je.

Yosano je kazao da će vladin proračun za hitne slučajeve vjerojatno premašiti 3.300 milijardi jena (42 milijarde dolara).

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙