FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen 2. dio knjige "Isus iz Nazareta" pape Benedikta XVI.

Autor: macu
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na današnjem predstavljanju drugoga dijela knjige "Isus iz Nazareta - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća" Josepha Ratzingera / Benedikta XVI. rekao je kako je "dobro što tu knjigu dobivamo u korizmenom vremenu jer njezino čitanje i vjerničko razmatranje može biti izvrsna priprema za slavlje svetkovine muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

Premda knjiga obiluje stručnim podatcima, čita se nadušak i vodi nas prema privlačnom susretu s Isusom, koji nam se predstavlja sve bližim i u svojoj ljudskosti i u svojoj božanstvenosti, rekao je kardinal, dodajući kako je papa Benedikt XVI. objavio prvi dio knjige "Isus iz Nazareta" 2007. te u njoj obradio neke dijelove Isusova života i javnog djelovanja od krštenja na Jordanu do Petrove ispovijesti i preobraženja. Papa najavljuje i sveščić u kojem će obraditi izvješća o Isusovu djetinstvu, rekao je nadbiskup.

Možemo sa sigurnošću ustvrditi da će ova knjiga uvelike pridonijeti znanstvenom približavanju između stroge egzegeze biblijskih tekstova i teološkog tumačenja Svetoga pisma, istaknuo je kardinal, dodajući da je povezivanjem dviju hermeneutika - hermeneutike vjere i povijesne hermeneutike Papa pokušao razviti, kako sam kaže, promatranje i osluškivanje Isusa iz evanđelja, koje može postati susret te uvjeriti u činjenicu da je posrijedi upravo stvaran povijesni lik.

Zagrebački nadbiskup rekao je kako se i u jednoj i drugoj knjizi "Isus iz Nazareta" proteže tema o povijesnom temelju kršćanstva, koje je Papa kao mladi profesor temeljito obradio u poznatoj knjizi "Uvod u kršćanstvo", objavljenoj prije više od 40 godina.

Kardinal Josip Bozanić drugi dio knjige "Isus iz Nazareta" pročitao je u špaltama prošlog tjedna prilikom putovanja u Bruxelles - čekajući zrakoplov, za vrijeme leta i jednu večer nakon održana sastanka.

O knjizi koju je objavila splitska izdavačka kuća "Verbum" govorili su direktor te kuće i njezin glavni urednik Miro Radalj i Petar Balta.

Radalj je napomenuo kako je drugi dio knjige "Isus iz Nazareta" Josepha Ratzingera / Benedikta XVI. na hrvatskom jeziku objavljen ni mjesec dana nakon vatikanskog predstavljanja. Po njegovim riječima, "Verbum" je dosad na hrvatskom jeziku objavio više od 30 knjiga Josepha Ratzingera / Benedikta XVI., a prvi dio knjige "Isus iz Nazareta" jedna je od njihovih najprodavanijih knjiga. Istaknuo je kako ga posebno veseli što najnovija Papina knjiga dolazi uoči njegova pastoralnog pohoda Hrvatskoj početkom lipnja.

Balta je istaknuo kako najnoviju Papinu knjigu, "uz teološki karakter, krasi duhovno-meditativni stil". Isus, njegova osoba i poslanje u središtu su knjige, rekao je Balta i dodao da ona slijedi bit Drugoga vatikanskog koncila.

Drugi dio knjige "Isus iz Nazareta" (295 str.) ima devet poglavlja i predgovor Josepha Ratzingera / Benedikta XVI., koji kaže kako mu je zadaća da u drugom dijelu predstavi Isusov lik i njegove poruke bila teža nego u prvome jer se tek tu "susrećemo s odlučujućim riječima i događajima iz Isusova života".

(Hina) xmc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙