FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski književnici predstavljeni u Meksiku

Autor: azel
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - U dvorani Julio Cortázar Sveučilišta u Guadalajari predstavljena je knjiga "Bajo la ceniza del antiguo fuego", izbor iz suvremene hrvatske poezije koji je sastavila i prevela Željka Lovrenčić, priopćeno je iz riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika (DHK).

Zastupljeno je desetero pjesnika s po deset pjesama (Diana Burazer, Ružica Cindori, Lana Derkač, Dunja Detoni-Dujmić, Luko Paljetak, Delimir Rešicki, Joja Ricov, Diana Rosandić, Ante Stamać i Borben Vladović), a knjigu je objavila nakladnička kuća "La Zonámbula", uz novčanu potporu hrvatskog ministarstva kulture.

Pred publikom, uglavnom književnicima, sveučilišnim profesorima i studentima književnosti te u nazočnosti novinara, hrvatsko su suvremeno pjesništvo u prijevodu predstavili dr. Hariet Quint, dr. Wolfgang Wolf i prevoditeljica.

Hariet Quint je spomenula i uspješnu suradnju DHK i guadalajarskog sveučilišta koje je 2008. organiziralo dolazak petero hrvatskih književnika na sajam knjiga.

Književni kritičar Wolfgang Wolf osvrnuo se na predgovor Davora Šalata i dao iscrpnu analizu hrvatske povijesti i predstavljene poezije. Posebno je istaknuo troje pjesnika: Joju Ricova kao najstarijega zastupljenog autora koji ga "privlači kao pjesnik s dalmatinske obale", Lanu Derkač kao najmlađu autoricu "koja rabi međunarodne teme" i Antu Stamaća po čijoj je pjesmi "Pod pepelom davne vatre" knjiga i naslovljena. Osim kao pjesnik, Stamać se Wolfa dojmio i kao "velik teoretičar književnosti". Posebice ističe njegovu pjesmu "Ars poetica", u kojoj razmišlja o pjesničkom stvaranju, navodi se u priopćenju.

Željka Lovrenčić govorila je o međunarodnim aktivnostima DKH te je predstavila časopise "Most" i "Književnu Rijeku" te knjige "El roce de la mariposa" (koju je također objavilo DHK) i "Al servicio de la patria" Hrvoja Kačića koju su objavili Institut za društvena istraživanja "Ivo Pilar" i Hrvatska matica iseljenika (HMI).

"Bajo la ceniza del antiguo fuego" druga je knjiga hrvatskih autora koju izdaje nakladnička kuća "La Zonámbula", kojoj je na čelu pjesnik i sveučilišni profesor Jorge Orendáin te je objavila knjigu "Murmullo sobre el asfalto" Lane Derkač i Davora Šalata.

Meksički tisak naglašava ljepotu hrvatskog jezika koji su mnogi prvi put čuli, a novinarka Eunice García u svojemu prikazu knjige kaže da "i na španjolskom jeziku stihovi hrvatskih pjesnika zvuče izvrsno" te da su "sve izabrane pjesme sjajne". I ona je posebno istaknula ljepotu poeziju Ante Stamaća, stoji u priopćenju riječkog ogranka DHK.

(Hina) pp/xta ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙