FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, cijene nafte i dalje rastu

Autor: neba
TOKYO, 11. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagače zabrinjava rast cijena nafte i drugih sirovina, dok se na valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru i dalje kreće na najvišim razinama u 15 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Singapuru.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasli su, pak, između 0,1 i 0,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,1 posto.

Oprezno trgovanje na azijskim burzama ponajviše je posljedica daljnjeg rasta cijena nafte zbog nemira na Bliskom istoku i slabljenja dolara.

U petak je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku skočila za 2,3 posto, na 112,70 dolara po barelu, novu najvišu razinu u 30 mjeseci.

I jutros se kreće na tim razinama, dok je na londonskom tržištu cijena nafte u jednom trenutku dosegnula i 127 dolara, no kasnije se spustila ispod te razine.

Pozitivno, pak, na tržišta djeluju podaci o daljnjem snažnom rastu kineske trgovinske razmjene. U prvom tromjesečju izvoz Kine porastao je 26,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz skočio za 32,6 posto, što je ponajviše posljedica rasta cijena sirovina.

Tako je u prvom tromjesečju Kina ostvarila trgovinski deficit od 1,02 milijarde dolara, što je njezin prvi kvartalni manjak od 2004. godine.

Kako je Kina najveći svjetski uvoznik sirovina, ti su podaci izazvali daljnji rast njihovih cijena, što je pozitivno djelovalo na dionice rudarskih i energetskih kompanija. Tako je dionica Sinopeca, najveće azijske rafinerije, poskupila 6,5 posto, a PetroChinae 4 posto.

S druge strane, osjetno su pale dionice kompanija čije poslovanje ovisi o cijenama goriva. Primjerice, cijene dionica zrakoplovnih kompanija Cathay Pacific, Qantas Airways i Korean Air Linesa pale su između 0,9 i 3,7 posto.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj eura prema dolaru i dalje kreće na najvišim razinama u 15 mjeseci, što je posljedica prošlotjednog povećanja kamata u eurozoni, prvoga nakon više od dvije godine.

Jutros euro vrijedi oko 1,4460 dolara, malo manje od 1,4480 dolara, najviše razine od siječnja prošle godine, koju je dosegnuo u petak.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je pala sa 122,75 jena, koliko je iznosila u petak, na 122,55 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće na razinama od petka – oko 84,75 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙