FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: zbog krize u Japanu cijene dionica potonule 2 posto

Autor: neba
NEW YORK, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - U strahu od nuklearne katastrofe u Japanu, ulagači se užurbano povlače iz rizičnijih ulaganja, pa su na Wall Streetu u srijedu cijene dionica oštro pale treći dan zaredom, čime su izbrisani svi dobici od početka godine.

Dow Jones indeks potonuo je jučer 242 boda, ili 2,04 posto, na 11.613 bodova, dok je S&P 500 pao 1,95 posto, na 1.256 bodova, a Nasdaq indeks 1,89 posto, na 2.616 bodova.

Kako je od početka tjedna izgubio 3,6 posto, S&P indeks sada je u minusu u odnosu na početak godine.

Od početka jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica bile u silaznoj putanji, no njihov pad intenziviran je nakon izjave povjerenika Europske unije za energiju Guentheru Oettingera da se kriza u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima pogoršava.

Premda je on kasnije opovrgnuo da zna išta više od onoga što je službeno poznato, to nije umirilo ulagače.

Na njihovo užurbano povlačenje s tržišta ukazuje velik obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo više od 11 milijardi dionica, najviše u ovoj godini, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

„Obujam trgovanja pokazuje da je bilo dosta panike. Ulagači se povlače iz rizičnijih ulaganja jer ne znaju što se točno događa u Japanu“, kaže Bill Stone, strateg u fondu PNC Wealth Management.

Zbog toga su pale cijene svih 30 dionica uvrštenih u Dow Jones indeks, a oslabilo je i svih 10 sektora S&P indeksa.

Pritom je VIX 'indeks straha' skočio daljnjih 21 posto, na 29,3 boda. Od početka tjedna taj indeks Čikaške burze opcija porastao je više od 46 posto, jer ulagači nastoje osigurati svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica.

Pod najvećim su pritiskom bile dionice kompanija i fondova čije je poslovanje povezano s nuklearnom energijom, jer će nuklearna kriza u Japanu naštetiti toj industriji u cijelom svijetu.

„Ne preporučamo kupnju nikakvih 'uranijskih dionica'. Slika te industrije ovoga tjedna razlikuje se od prošlotjedne kao noć i dan“, kaže Joshua Brown, predsjednik investicija u tvrtki Fusion Analytics.

No, ni ostali sektori nisu ostali pošteđeni, jer su potres, tsunami i nuklearna kriza snažno uzdrmali japansko gospodarstvo, a Japan kupuje oko 10 posto američkih izvoznih proizvoda.

Pod snažnim su se pritiskom našle i dionice u građevinskom sektoru, nakon što je objavljeno da je u veljači u SAD-u izgradnja novih kuća oštro pala, što pokazuje da je tržište nekretnina i dalje slabo.

Cijena dionica građevinskih kompanija Lennar i D. R. Horton pale su više od 2 posto.

Oštro su pale i cijene tehnoloških lidera Applea i IBM-a, nakon što su analitičari smanjili preporuke za te dionice. Cijena Applea pala je 4,5, a IBM-a 3,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,70 posto, na 5.598 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 2,01 posto, na 6.513 bodova, a pariški CAC 2,23 posto, na 3.696 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙