FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspon eura nakon povećanja kamata u eurozoni

Autor: neba
ZAGREB, 10. travnja 2011. (Hina) - Na valutnim je tržištima prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci, nakon što je Europska središnja banka povisila ključne kamatne stope, što je povećalo razliku između kamata u eurozoni i SAD-u.

Tečaj europske prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,75 posto, na 1,4480 dolara, najvišu razinu od siječnja prošle godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je 2,59 posto, na 122,75 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon 11 mjeseci, probila i iznad razine od 123 jena.

I dolar je ojačao prema jenu. Njegov tečaj porastao je 0,89 posto, na 84,75 jena, a polovicom tjedna dosegnuo je i 85,53 jena, najvišu razinu u šest mjeseci.

Unatoč jačanju u odnosu na jen, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je u petak na samo 75,10 bodova, najnižu razinu od prosinca 2009. godine.

Europska središnja banka povećala je u četvrtak, po prvi puta u više od dvije godine, ključnu kamatu s rekordno niskih 1,0 na 1,25 posto, a predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet signalizirao je i da bi banka, ako bude potrebno, to mogla učiniti ponovno.

"Trichetova konferencija za novinstvo bila je neutralna i navela nas je na zaključak da će banka postupno podizati kamate, možda za po četvrtinu postotnog boda svako tromjesečje", kazao je Jon Wetreich iz Brown Brothers Harrimana.

Zahvaljujući odluci ECB-a, povećana je razlika između kamata u eurozoni i SAD-u, gdje se ključna kamata kreće na rekordno niskih 0 do 0,25 posto.

Kada će američki Fed početi zaoštravati monetarnu politiku još nije jasno. Zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke nije ulagačima dao odgovor na to pitanje, već se pokazalo da su čelnici Feda podijeljeni u mišljenju treba li u drugoj polovici godine zaoštriti monetarnu politiku kako bi se spriječilo oživljavanje inflacije.

Uspon eura nije poremetila ni odluka Portugala da zatraži financijsku pomoć od Europske unije kako bi savladao svoje proračunske probleme. Vrijednost međunarodne pomoći Portugalu mogla bi dosegnuti i 80 milijardi eura, dok su strahovi da bi Španjolska mogla biti sljedeća na žrtva dužničke krize nešto popustili nakon što je vlada u Madridu uspješno prodala 4,1 milijardu eura vrijedne obveznice.

Osim dolara, pod pritiskom je prošloga tjedna bila i japanska valuta jer je tamošnja središnja banka signalizirala da je spremna i dodatno ublažiti monetarnu politiku kako bi poduprla gospodarstvo nakon što su zemlju opustošili potres, tsunami i nuklearna kriza.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙