FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručni skup o knjižnicama i suvremenom menadžmentu

Autor: ipet
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Stručni skup o knjižnicama i suvremenom menadžmentu, održan danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, potaknuo je pitanja usavršavanja znanja o upravljanju i organizaciji općih kompetencija za učinkovitiji svakodnevni rad knjižnica.

Hrvatsko knjižničarsko društvo i NSK priredili su skup koji je bio organiziran u dva okrugla stola - "Knjižnice i suvremeni menadžment - Upravljanje i organizacija svakodnevnog posla" te "Od statistike do pokazatelja uspješnosti".

Kako ističu organizatori, cilj skupa bio je promaknuti teorijsko i praktično znanje o knjižničnoj statistici i pokazateljima uspješnosti u knjižnicama i njihovom sustavnom praćenju.

Ugledni stručnjaci iz područja knjižničarstva iz akademske zajednice i prakse razmotrili su potrebu statističkoga praćenja poslovanja i vrjednovanja uspješnosti knjižnica. Osvrnuli su se i na sadašnje stanje prikupljanja i vrjednovanja knjižnične statistike u hrvatskim knjižnicama, vrjednovanje ishoda u raznim vrstama knjižnica te na probleme organizacijske kulture.

Na skupu su prikazani alati koji se koriste u vrjednovanju djelotvornosti (Balanced Scorecard i LibQUAL) u razvijenim zemljama.

Uvodna izlaganja potaknula su raspravu o normama za pokazatelje uspješnosti u knjižnicama (visokoškolskim, narodnim, školskim) zbog važnosti praćenja statistike i uspješnosti poslovanja knjižnica u Hrvatskoj u skladu sa svjetskim ekonomskim trendovima. Ta su izlaganja pružila uvid u stanje u Hrvatskoj, odnosno vrednuju li hrvatske knjižnice svoje aktivnosti, i ako da, kako to provode.

Razmatralo se i kako na učinkovit i kvalitetan način organizirati svakodnevni rad u knjižnici, a u radionici su bili prikazani praktični primjeri stjecanja kompetencija te održavanja timskog duha i ozračja.

Sudionici su zaključili da bi skup mogao biti poticajan i ravnateljima te voditeljima knjižnica i knjižnica u sastavu, voditeljima knjižničnih odjela, službi i programa, kao i svim knjižničnim djelatnicima i studentima knjižničarstva.

(Hina) xipet yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙