FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muzej Marton predstavlja se u Napulju

Autor: atod
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Oko 150 djela vrhunskog porculana iz 18. i 19. stoljeća iz Muzeja Marton bit će predstavljeno u napuljskom muzeju Duca di Martina.

Izložba pod nazivom "Čarolija bijelog zlata" otvara se 16. travnja i trajat će do 10. srpnja, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare vlasnik muzeja Veljko Marton.

Dodao je da se izložba seli iz Venecije gdje je bila postavljena u prestižnom muzeju Querini Stampalia te izazvala veliki interes javnosti. Također je napomenuo da će primjerci iz njegove kolekcije biti suprotstavljeni pojedinim primjercima iz kolekcije napuljskog muzeja Duca di Martina te se ovom izložbom publiku želi upoznati s umjetničkom vrijednošću porculana i značenjem koji je imao u svakodnevom životu aristrokacije 18. stoljeća.

Za izložbu su posuđeni i eksponati iz najboljih privatnih kolekcija porculana u svijetu, kolekcije Richarda Cohena iz New Yorka i dviju privatnih kolekcija iz Londona.

Postav ove izložbe kao i prve dvije u zagrebačkoj Gliptoteci te u Veneciji osmislio je akademski slikar fotograf, scenograf i dizajner cvijeća Saša Šekoranja.

Muzej Duca di Martina - Villa Floridana u Napulju utemeljen je 1933. i u njemu je smještena jedna od najvećih zbirki talijanske primjenjene umjetnosti, rekao je Marton te dodao da taj muzej u svojim kolekcijama broji više od 6000 djela kako europske tako i dalekoistočne provenijencije u vremenskom rasponu od 12. do 19. stoljeću s posebnim naglaskom na keramiku.

Muzej je dobio ime po velikom kolekcionaru Placidu de Sangru, vojvodi od Martina koji je svoju zbirku umjetnina 1911. poklonio gradu Napulju.

(Hina) xatod yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙