FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava smatra da štrajk u Večernjaku nema opravdanja

Autor: nles
ZAGREB, 22. ožujka 2011. (Hina) - Uprava Večernjeg lista ustvrdila je danas da je štrajk dijela novinara tog lista najavljen za sutra legitiman ali da nema pravog opravdanja jer je sindikatu ponuđeno da zadrži veliki dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava.

Uprava je odbacila tvrdnje sindikata da je ukinula kolektivni ugovor i drastično smanjila stečena prava. Tvrdi da je spremna potpisati ugovor i da je sindikatu ponuđeno da zadrži veliki dio stečenih prava.

Time je vlasnik preuzeo najveći dio tereta lošeg poslovanja u okolnostima duboke krize i nastavio osiguravati radnicima razinu prava koja je među najboljima u Hrvatskoj, tvrdi Uprava.

Na prijedlog Uprave sinidikat je prekinuo pregovore i pozvao svoje članstvo na štrajk, navodi Uprava.

Uprava smatra da nije nerazumno tražiti dogovor o kolektivnom ugovoru utemeljenom na rezultatima poslovanja i da se dugoročno održivim poslovanjem na kojem inzistira ne ukidaju ničje civilizacijske stečevine.

"Ta je retorika bombastična kako bi se njome privukla pažnja. Tim više što je i nakon navodnog drastičnog smanjenja prava o kojem sindikat govori prosječna neto plaća zaposlenika bez menadžmenta u Večernjem listu ostala preko 9200 kuna", ističe Uprava.

Navodi pritom da u kontekstu takve plaće, kakvoj se ne mogu približiti brojne druge ozbiljne kompanije u Hrvatskoj i povrh koje je i dalje zajamčen niz drugih prava većih od prava propisanih Zakonom o radu, nije utemeljeno ni objektivno karakterizirati primanja u Večernjaku kao da se njima "jedva spaja kraja s krajem".

Novinari Večernjeg lista, podržani od Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND), pozvali su danas sve novinare da se solidariziraju i pruže im potporu u sutrašnjem štrajku te u petak pridruže prosvjednoj povorci, a čitatelje da za vrijeme štrajka ne kupuju Večernji list. Tvrde da je Večernjak dobio prvi kolektivni ugovor još 1996., čija temeljna prava Uprava po nalogu vlasnika, austrijske Styrije, sada ukida i drastično smanjuje stečena prava zaposlenika.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙