FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spevec: zaštita tržišnog natjecanja ključna za poduzetnike

Autor: dduk
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Zaštita tržišnog natjecanja presudna je za jačanje investicijskih aktivnosti i pravne sigurnosti poduzetnika, ocijenila je predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec na seminaru "Bolje regulatorno okruženje: uvod u ocjenu učinka regulacije na tržišno natjecanje".

Taj skup organiziran je u okviru programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2007 i twinning projekta "Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Republici Hrvatskoj".

Stvaranje dobrog poduzetničkog okruženja počinje od zakona i propisa koji garantiraju ravnopravan tretman poduzetnika, a drugi uvjet su institucije osposobljene za njihovo provođenje, rekla je Spevec.

Agencija, kako je izvijestila, namjerava predložiti Vladi primjenu preporuke OECD-a da se kod donošenja svakog propisa, uz financijske, razmotre i njihovi učinci na tržišno natjecanje.

"Tri su stupa za razvoj gospodarskih aktivnosti i pokretanje investicija - propisi, institucije i provedba, a tek nakon toga dolaze razni poticaji i potpore", naglasila je Spevec.

Hrvatska je, po njenoj ocjeni, veliki korak naprijed načinila 2009. godine kad je donijela novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja kojim su ovlasti AZTN-a proširene na davanje ocjena zakona i propisa u pripremi i primjeni te na podnošenje zahtjeva za njihovim korekcijama.

Čelnica AZTN-a kaže da je bilo puno slučajeva u kojima zakoni i propisi nisu usklađeni s propisima o tržišnom natjecanju.

Novi zakon, dodala je, ojačao je i poziciju poduzetnika kojima je zajamčeno pravo na pisanu i usmenu obranu pred tijelima AZTN-a, a dana im je i mogućnost nagodbe s Agencijom, uz sudsku zaštitu koju također mogu koristiti.

Spevec kaže kako gotovo nema većeg poduzetnika u Hrvatskoj kod kojeg Agencija nije ustanovila zloporabu vladajućeg položaja na tržištu što govori da treba učiniti još dosta na upoznavanju poduzetnika s potrebom poštivanja propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

Na seminaru o učinku regulacije na tržišno natjecanje, uz čelnicu AZTN-a i domaće stručnjake sudjeluju i stručnjaci iz Italije i Velike Britanije, zemalja s čijim institucijama se provodi twinning projekt.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙