FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska nije sljedeća na redu za pomoć EU-a

Autor: vmom
MADRID, 7. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Španjolska neće ići stopama posrnulog Portugala i tražiti pomoć Europske unije, poručila je u četvrtak španjolska ministrica gospodarstva Elena Salgado, dan nakon što je na to bio primoran Portugal.

Premijer portugalske tehničke vlade Jose Socrates u srijedu je navečer objavio da je Portugal zatražio od EU-a financijsku pomoć. Time je postao treća članica eurozone, nakon Grčke i Irske koje su to lani bile primorane učiniti.

Istaknuo je pritom da su ekonomski rizici postali preveliki da bi ih zemlja sama svladavala nakon skoka cijene zaduživanja za portugalsku vladu.

Traženje pomoći najvećim je dijelom očekivan potez pa bi sada tržišta pozornost mogla preusmjeriti na Španjolsku i njezine slabe državne financije, s obzirom na za danas najavljenu aukciju trogodišnjih obveznica.

"Rizik od širenja zaraze apsolutno je isključen. Već neko vrijeme tržišta su svjesna da je naše gospodarstvo daleko konkurentnije", istaknula je ministica Salgado za nacionalnu radijsku postaju SER.

Zbog učinaka očekivanog rasta kamatnih stopa u eurozoni i visokih cijena nafte, Španjolska je u srijedu srezala prognoze rasta za iduće dvije godine. U 2012. tako sada očekuje rast od 2,3 posto a u 2013. od 2,4 posto, nasuprot prvotnih prognozi koje su se kretale u visini 2,5 i 2,7 posto.

Osvrnuvši se na očekivano podizanje kamatnih stopa na današnjem zasjedanju Europske središnje banke (ECB), Salgado je istaknula da povećanje za 0,25 postotnih bodova neće ugroziti španjolsko gospodarstvo, koje je već krenulo u oštre rezove u državnoj potrošnji i reforme tržišta rada.

"Učinak malog rasta kamatnih stopa vrlo je spor. Revizija kamatnih stopa na hipotekarne kredite provodi se samo jedanput godišnje tako da im ne predstoji izravna opasnost od prelijevanja viših kamatnih stopa", dodala je.

Španjolska je početkom godine izašla iz 18-mjesečne recesije, no njezin gospodarski rast gubi zamah. Ekonomisti i središnja banka sumnjaju da će gospodarstvo rasti po stopama koje očekuje vlada u Madridu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙