FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Partnerskog vijeća Sjeverozapadne Hrvatske

Autor: dmar
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - U Starogradskoj vijećnici danas je održana prva sjednica Partnerskog vijeća Sjeverozapadne Hrvatske, savjetodavnog tijela za poticanje razvoja statističkih regija u Hrvatskoj.

Nakon što su osnovana Partnerska vijeća za Panonsku i Jadransku Hrvatsku, početkom rada Vijeća Sjeverozapadne Hrvatske naše je zakonodavstvo usklađeno s europskim u vezi ispunjavanja uvjeta za korištenje strukturnih fondova EU-a, rečeno je na sjednici.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić istaknuo je da se uspostavom Partnerskih vijeća Zakon o regionalnom razvoju počeo primjenjivati u praksi, te da će se kroz razvoj statističkih regija osigurati ravnomjerniji razvoj zemlje.

Razvoj jedinica lokalne samouprave pratit će se uz pomoć tzv. indeksa razvijenosti koji se izračunava uz pomoć pet faktora - stope nezaposlenosti, dohotka po glavi stanovnika, proračunskih prihoda, općeg kretanja stanovništva i stope obrazovanosti.

Govoreći o strategiji regionalnog razvoja Hrvatske, Pankretić je naglasio kako je za jačanje razvojnog potencijala hrvatskih regija alocirano 292 milijuna eura iz europskih kohezijskih fondova.

Jedna od mjera iz tog programa bit će usmjerena na izgradnju i moderniziranje tzv. čvrste infrastrukture, tj. komunalne i socijalne infrastrukture, za što će putem javnog natječaja biti alocirana sredstva od 150 milijuna eura, dodao je Pankretić.

Također je napomenuo da njegovo Ministarstvo ima Bazu regionalnih projekata u koju je upisano 2180 projekata ukupne vrijednosti 27,6 milijardi eura.

Partnerska vijeća trebala bi pomoći Hrvatskoj da što uspješnije povlači i koristi sredstva iz EU-ovih fondova, a kao uzor može nam poslužiti Poljska koja je u tome najbolja u Europi.

No, Poljaci su prije toga proveli teritorijalnu i političku reorganizaciju i smanjili broj svojih vojvodstava sa 42 na 16, napominje Pankretić dodajući kako četvrtina novaca iz EU fondova ide izravno u vojvodstva, bez uplitanja središnje države.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙