FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni u fokusu europskih ulagača u dionice

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, predvođeni maloprodajnim lancima, no oprez ulagača nije jenjao s obzirom na najnovija zbivanja u Portugalu koja su vratila u prvi plan dužničku krizu u eurozoni.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse ojačao oko jedan posto, na 5.854 boda, a na sličnom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, popevši se na 3.956 bodova. Na još i većem dobitku bio je frankfurtski DAX, poskočivši gotovo 1,7 posto, na 6.918 bodova.

Među najvećim podrškama indeksima bile su dionice najveće europske tvrtke za opremanje doma Kingfisher i proizvođača odjeće Next, s rastom cijena dionica za 5,4 odnosno 5,6 posto, nakon što su im rezultati poslovanja ispunili očekivanja u vezi dobiti.

Ipak, trgovina je oprezna budući da ulagačima brigu ponovno zadaje dužnička kriza u eurozoni, posebice nakon ostavke portugalskog premijera nakon što je tamošnji parlament odbacio vladin prijedlog mjera štednje.

Iako su tržišta uglavnom uračunala u cijene potencijalno traženje pomoći u slučaju Portugala, politička neizvjesnost vrlo će vjerojatno onemogućiti čelnike EU-a da na dvodnevnom summitu koji počinje u četvrtak donesu teške odluke u vezi rješavanja problema dugova u eurozoni.

"Bude li Portugal zatražio neke zajmove iz kriznog mehanizma EU-a, postoji rizik da će, u slučaju da problemi zadese druge zemlje članice, taj izvor pomoći presušiti", kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewin Dolphinu.

"To će zakočiti pozitivne korake u smjeru povećanja stvarnih zajmodavnih kapaciteta toga mehanizma financiranja".

Po riječima jednog dužnosnika EU-a, neke zemlje stvaraju pritisak na Lisabon da zatraži pomoć, jer ih brine da bi nastavljeno odupiranje da to učini moglo ugroziti stabilnost čitave 17-člane eurozone. Dodao je da još nisu započeti razgovori o takvoj pomoći.

Analičari UBS-a kažu pak da su, ako se prisjetimo slučaja Grčke i Irske, daljnji tržišni pritisci mogući, ali i da kriza također nudi prilike za kupnju kvalitetnih dionica po privlačnijim cijenama.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se pak za 0,15 posto, na 9.435 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙