FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze blago ojačale, Portugal traži međunarodnu pomoć

Autor: neba
LONDON, 7. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, nakon što je Portugal najavio da će zatražiti međunarodnu pomoć u rješavanju financijskih problema.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.150 bodova.

Pariški CAC indeks bio je istodobno u plusu 0,3 posto, dok su londonski FTSE i frankfurtski DAX stagnirali na jučerašnjim razinama.

Nakon Grčke i Irske, Portugal će biti treća članica eurozone koja će zatražiti međunarodnu pomoć u rješavanju nagomilanih financijskih problema. A sada je najvažnije pitanje hoće li Španjolska uspjeti sama riješiti svoje dubioze.

„Svi smo znali da Portugal ide u tom smjeru. Španjolska je, čini se, u boljoj poziciji, no prerano je reći da europski dužnički problemi završavaju s Portugalom“, kaže Will Hedden, trgovac u tvrtki IG Indeks.

U fokusu ulagača je i današnja sjednica čelnika Europske središnje banke. Očekuje se da će ECB povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Najveći je dobitnik jutros bankarski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora ojačao je 0,9 posto, pri čemu su cijene dionica Banco Santandera i Intesa Sanpaolo porasle između 1,3 i 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 9.590 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙