FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12.30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VINKOVCI - Članovi Sindikata hrvatskih seljaka, koji 15. dan prosvjeduju na cestama u nekoliko županija, jutros su prekinuli blokade, a od podneva će se potpuno povući s cesta, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Tomislav Pokrovac, dodavši da mogući sporazum želi potvrditi kod predsjednika Josipovića. Kazao je da će s potpredsjednikom vlade i ministrom poljoprivrede, ribarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem razgovarati u subotu u Retkovcima kood Vinkovaca te u razgovoru pokušati postići rješenje za poljoprivrednike. "Kad u subotu sjednemo s ministrom, ta stolica će uistinu biti vruća. Uspjeli smo otvoriti, da se tako izrazim, neka nova poglavlja, tražit ćemo neke alternative i zamjene točaka. Ako se sporazumimo, tražimo da se ratifikacija obavi u uredu predsjednika Republike", naveo je Pokrovac, ocijenivši da je predsjednik Ivo Josipović jedini čovjek "na poziciji u vrhu vlasti kojemu još mogu vjerovati". Na novinarski upit postoji li neki "minimum" na koji je sindikat spreman pristati u pregovorima s Čobankovićem, kazao je kako je moguće se "kockati" s pravima u svezi s ovoproljetnom sjetvom, ali ne i sa stečenim pravima iz prošle godine i dugovima za kapitalna ulaganja iz 2007. i 2008.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske priopćili su danas da podržavaju novinare Večernjeg lista u njihovom štrajku. Upozoravajući na učestalu pojavu da se radnike na sve načine onemogućava u ostvarenju prava na štrajk, HUS je najoštrije osudio svako ponašanje usmjereno na uskratu i ograničenje prava na štrajk, radnike u štrajku pozvao da svoja prava brane i ostvaruju sukladno hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu, a protiv odgovornih za kršenje prava na štrajk pokrenu kaznene i druge postupke. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) također podržavaju novinare Večernjeg lista u njihovom štrajku. "Protivimo se kolonijalnoj politici stranih poslodavaca, koji se u RH ponašaju suprotno standardima na području radničkih prava koje primjenjuju u matičnoj zemlji. Stoga borbu "večernjakovaca" za kolektivni ugovor doživljavamo kao borbu za dostojanstvo hrvatskih radnika zaposlenih kod stranih poslodavaca", navodi se u priopćenju. Sindikalce zabrinjava što takvi strani poslodavci pritisak na štrajkaše vrše uz pomoć zaštitarskih službi i radnika u izdvojenim tvrtkama, okrećući hrvatske radnike jedne protiv drugih.

ZAGREB - Hrvatski Caritas uputio je 150.000 kuna novčane pomoći prikupljene u Hrvatskoj za stradale od potresa i tsunamija u Japanu. Novac, namijenjen psihosocijalnoj pomoći najugroženijima, starijima, bolesnima, invalidima i siročadi, bit će poslan Japanskom Caritasu preko Međunarodnog Caritasa koji koordinira akciju među svojim članicama, kako bi se što djelotvornije odgovorilo na potrebe za pomoći u Japanu. Hrvatski Caritas izvijestio je da ravnatelj Japanskog Caritasa Daisuke Narui izvješćuje kako su uvjeti za život u područjima pogođenim potresom i tsunamijem dramatični jer je sve manje hrane, vode, goriva i loživa ulja, a onima koje su potres i tsunami pretvorili u beskućnike pridružuju se i drugi, evakuirani iz područja opasnosti od nuklearne elektrane. Hrvatski Caritas i nadalje poziva građane i tvrtke da se uključe u nacionalnu akciju pomoći.

ZAGREB - Zagrebačka županija priopćila je danas da će i u ovoj godini dodijeliti javna priznanja pojedincima i drugim pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja raspisan je danas, a otvoren je do 31. svibnja ove godine. Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, Župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove.

Budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija u natječaju se navodi i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku županije.

ZAGREB - Jutros u 5, 02 sati dogodio se umjeren potres s epicentrom pet kilometara istočno od Dubrovnika, a slab potres s epicentrom 30 kilometara sjeverno od Zadra zabilježili su seizmografi i 8 sati i 17 minuta. Magnituda potresa kod Dubrovnika bila je 3,1 po Richteru, a u epicentralnom području osjetio se intenzitetom IV-V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Na zadarskom području magnituda potresa bila je 2,3 po Richteru, a u epicentralnom se području mogao osjetiti intenzitetom III do IV stupnja MCS ljestvice.

ZAGREB - Kazališni kritičar, novinar i urednik Ivan Jindra preminuo je jučer u 71. godini života u Zagrebu. Ivan Jindra rođen je 1940. u Rijeci, a u riječkom Narodnom kazalištu Ivana Zajca od 1968. do 1972. bio je ravnatelj Hrvatske drame. Nakon pada Hrvatskog proljeća 1971. i poznatih događaja u Karađorđevu prisiljen je na ostavku. Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća Jindra je bio pomoćnik ministra informiranja u prvoj hrvatskoj vladi, a zatim m i urednik u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji - Hina. Kao kazališni kritičar između ostaloga surađivao je u tjedniku Hrvatsko slovo, a na prijelazu stoljeća bio je i glavni urednik tog lista za kulturu.

OSIJEK - Organizatori koncerta Lepe Brene u Osijeku, Udruga Student 3P i sama pjevačica, otkazali su koncert, navodeći kao razlog negativne političke konotacije. Protiv koncerta te pjevačice u Osijeku, koji je najavljen za subotu u dvorani Gradski vrt, pobunile su se braniteljske udruge i HSP, najavljujući da će prosvjedovati na dan održavanja koncerta. Organizatori koncerta u priopćenju navode da je cilj bio skupiti novac za stipendiranje studenata koji su u teškoj financijskoj situaciji, ali da, kako kažu, "nažalost uz najbolju volju, koncert nije naišao na podršku koja je potrebna organizaciji takvog događaja". HSP i braniteljske udruge, posebice majke i očevi koji joj traže svoju djecu zamjerili su što se u Osijeku organizira koncert pjevačice koja je nosila u najteža ratna vremena za Hrvatsku četnička obilježja.

(Hina) ymć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙