FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja u veljači porasla 0,8 posto

Autor: neba
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - U veljači je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 0,8 posto na godišnjoj razini, što je veći rast nego u siječnju i u skladu s očekivanjima makroekonomista.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači nominalno porastao za 3,8, a realno za 0,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je osmi mjesec zaredom kako je potrošnja porasla, i to nešto brže nego u siječnju, kada je rast iznosio skromnih 0,2 posto.

To je i u skladu s očekivanjima. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u veljači potrošnja porasla za 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kretale su se u rasponu od stagnacije do rasta za 2 posto.

„Najnoviji podatak o prometu na malo upućuje na blagi oporavak potrošnje, i to ponajprije zbog baznog učinka, s obzirom da je u 2009. i prvoj polovini 2010. godine potrošnja oštro padala. Osobna potrošnja dosegnula je dno i sada se stabilizira“, ističe Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga.

Ipak, značajniji oporavak osobne potrošnje onemogućen je zbog slabosti tržišta rada, visoke nezaposlenosti i smanjenja realno raspoloživog dohotka.

„Trgovina na malo mogla bi bilježiti blage stope rasta sve do travnja, a potom bi u predsezoni i sezoni, zbog turističke potrošnje, mogla ostvariti ipak nešto veći rast. Ove godine očekujem rast trgovine na malo za 2 posto, što nije puno, ali ipak će dati pozitivan doprinos bruto domaćem proizvodu“, kaže Zrinka Živković-Matijević.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙